De Ontmoeting: Daniël van Aken

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Daniël van Aken, gastheer van het Oldtimer Festival in Hoornsterzwaag.

Wie ben je? “Ik ben Daniël van Aken, ik ben 58 jaar oud en ben taxateur van klassieke voertuigen. Dus auto’s motoren, bromfietsen, vrachtwagens. Bij het Oldtimer Festival in Hoornsterzwaag ben ik zo’n beetje de gastheer. Ik sta mensen te woord, wijs de weg, heet welkom en ik ben de veilingmeester van de boedelveiling. Dit jaar is het Oldtimer Festival voor de 22e keer en ik ben vanaf het eerste festival bij de organisatie betrokken.”

Wat valt er 25 mei te beleven op het Oldtimer Festival in Hoornsterzwaag? “Het evenement heet Oldtimer Festival en dat is dan ook het belangrijkste: de oldtimers. Auto’s, bromfietsen, motorfietsen, maar ook vliegtuigen en landbouwvoertuigen. Vanaf ’s morgens vroeg stromen ze het terrein op, honderden. Er worden ook demonstraties gegeven met stoommachines en stationaire motoren. Er is een grasbaancircuit waarop races gehouden worden met klassieke motorfietsen en bromfietsen. Dit jaar is er ook een demonstratie met zitmaaiers. Er is een zeer grote onderdelenmarkt, een kermis, een circus, levende muziek, straattheater en een jaarmarkt. Veel meer dus dan alleen oldtimers. Ieder jaar zoeken we weer naar speciale stunts. Ook dit jaar zullen die er zijn. Denk aan een scootmobiel met een 750 cc motor. Of een truck met straalvliegtuigmotoren. Persoonlijk vind ik de afsluiting van de dag met een goeie band het hoogtepunt. Dit jaar hebben we de Rockstieren en een fantastische dj op het hoofdpodium. Het dak gaat eraf.”

Hoe is het Oldtimer Festival destijds ontstaan? “Mijn goede vriend Durk de Haan was destijds motorimporteur met een zaak in Hoornsterzwaag en net als ik een enorme liefhebber van oldtimers en motoren. Het leek hem een leuk idee om een soort van beurs te organiseren, maar dan met wat meer reuring, races erbij en een puzzelrit. Zo hebben we op het grasland naast zijn zaak een legertent opgezet en alle vrienden, kennissen en oldtimerclubs uitgenodigd. Als hoofdprijs voor de puzzelrit was er een klassieke motorfiets. Je kunt begrijpen dat het jaar erop de deelname en belangstelling nog groter was en inmiddels na de TT in Assen het grootste outdoorevenement in Noord-Nederland is. Omdat het een ‘buitenevenement’ is, zijn we altijd sterk afhankelijk van het weer. Dit jaar is er voor het eerste een Beurstent, dus met kramen binnen in een tent. Ieder jaar wat nieuws, dat is ook de kracht van het Oldtimer Festival.”

Wat zou je verder nog kwijt willen over het Oldtimer Festival? “Het Oldtimer Festival kan niet zonder de tientallen vrijwilligers. Mensen die al in januari bezig zijn met de voorbereidingen, maar ook op de dag zelf. Alleen maar om andere mensen een mooie dag te bezorgen. Zonder dat hechte team van enthousiastelingen is het Oldtimer Festival onmogelijk. Ik houd een beetje van deze mensen. En als we het dan over ontmoeten en verbinden hebben… Er zijn meerdere huwelijksaanzoeken gedaan op het festival en er is zelfs een keer een echte trouwerij geweest. Het aantal mensen dat verkering heeft opgelopen op het Oldtimer Festival is echt talloos.”