Armoede in Heerenveen (5)

Heerenveen - De komende weken besteden we in deze krant aandacht aan armoede in Heerenveen. Wat doen de verschillende organisaties tegen armoede? In deel 5 Stichting Present Heerenveen.

Stichting Present heeft in heel Nederland 78 zelfstandige stichtingen. Sinds 2009 zit er ook een Stichting Present in Heerenveen. “Het idee is ooit ontstaan naar aanleiding van de Bezemstichting in Engeland: daar zijn waar de hulp nodig is. Er zijn genoeg mensen die wat willen doen, alleen weten ze niet hoe ze hulpbehoevenden kunnen vinden. Stichting Present is de makelaar om die brug te slaan tussen mensen die willen geven en mensen die de hulp kunnen gebruiken”, zegt Marijke de Vries, coördinator van Stichting Present Heerenveen.

Hulp kan van alles zijn: van het sauzen van een muur tot het opknappen van een tuin. Maar vrijwilligers kunnen ook wandelen met ouderen in rolstoelen of spelletjes spelen in een woonzorgcentrum. “Bij Present vinden we het belangrijk dat je als vrijwilliger doet wat je leuk vindt, en waar je goed in bent. Je kunt het samen doen met je vrienden, maar ook met je gezin of met je collega’s, als teamuitje. Het werkt aan meerdere kanten: je hebt een leuke tijd met elkaar en je helpt mensen.” Vorig jaar zijn er 58 projecten begeleid door Present. Daarbij hebben 412 vrijwilligers zich ingezet.

“Iedereen die gebruikmaakt van hulp door vrijwilligers van Stichting Present, wordt aangedragen door een maatschappelijke organisatie. Het zijn vaak mensen die niet beschikken over voldoende gezondheid, financiën en een onvoldoende netwerk hebben. Een professionele hulpverlener kijkt voor ons of iemand in aanmerking komt. Zo komt de hulp terecht bij mensen die het echt nodig hebben.” Hulporganisatie waarmee Stichting Present Heerenveen samenwerkt, zijn onder andere Talant, de netwerkteams en het Leger des Heils. Als mensen zich afvragen of ze in aanmerking komen voor hulp van Stichting Present, kunnen ze dit vragen aan de hulpverlener van de maatschappelijke organisatie. Wanneer mensen geen hulp ontvangen van een maatschappelijke organisatie, maar wel hulp nodig hebben, kunnen ze het wellicht proberen op www.wehelpen.nl.

“De kracht van de hulp van onze vrijwilligers is veel groter dan alleen de praktische hulp, bijvoorbeeld het opknappen van een tuin. De bewoner is er erg mee geholpen, maar ook de buren en de straat.” Het gaat daarnaast bij Present vooral om de ontmoeting tussen hulpvrager en vrijwilligers. “We vinden het belangrijk dat de hulpontvangers weten dat ze er mogen zijn en dat de vrijwilligers het graag voor hen doen. Veel vrijwilligers vinden het hartstikke leuk om bijvoorbeeld een tuin voor iemand op te knappen.”

In de week van 5 juni is de collecte van het Oranjefonds. “De ene helft van de opbrengst is voor het Oranjefonds die dat besteedt aan goede doelen in Friesland. De andere helft is voor de organisatie die de collecte in een bepaalde wijk organiseert.” Stichting Present organiseert het in de Greiden in Heerenveen en mag dus de helft van het in die wijk opgehaalde geld besteden. “Dit geld kunnen we goed gebruiken voor meer projecten. Want het is onze droom om een beweging op gang te brengen waarbij mensen het weer gewoon vinden om naar elkaar om te zien.”

Mieke van Veen