Armoede in Heerenveen (4)

Heerenveen - De komende weken besteden we in deze krant aandacht aan armoede in Heerenveen. Wat doen de verschillende organisaties tegen armoede? In deel 4 Humanitas Heerenveen.

Humanitas is een landelijke vereniging die opgericht is in mei 1945, na het eindigen van de Tweede Wereldoorlog. Humanitas heeft een landelijke dekking en heeft ook al heel lang een afdeling in Heerenveen. “Hoe lang weten we niet precies. Humanitas is destijds opgericht door mensen vanuit verschillende stromingen. Er zit niet een bepaalde kerk of politieke stroming achter. Een van die mensen was Joris in ’t Veld, naar wie ook een gebouw in Heerenveen is genoemd”, vertelt Jeroen de Vries, penningmeester bij Humanitas Heerenveen.

“In Heerenveen werken wij met 75 vrijwilligers. Als Humanitas proberen wij mensen die het tijdelijk even niet kunnen redden, op weg te helpen. Dat doen wij op basis van gelijkwaardigheid. Het is niet zo dat wij meer zijn dan de andere. Het gaat er met name om dat mensen tijdelijk even iets niet kunnen. Dat kan heel verschillend zijn. Onze hulp is gratis.” De werkzaamheden van Humanitas zijn breed. Vrijwilligers helpen mensen die in een sociaal isolement zitten, ze begeleiden kinderen van gescheiden ouders, maar mensen kunnen bij Humanitas ook aankloppen voor kindervakanties.

Per jaar helpen de vrijwilligers van Humanitas tussen de 300 en 400 mensen. De vrijwilligers krijgen allemaal een algemene opleiding en een op een bepaalde activiteit gerichte opleiding. “Momenteel is er veel vraag naar het helpen bij de thuisadministratie. Wij gaan dan naar die mensen toe om de administratie op orde te brengen. Vaak weten mensen niet precies waar ze recht op hebben, soms kunnen ze bijvoorbeeld vrijstelling voor sommige betalingen krijgen. Als zo’n administratie dan op orde is, dan weet diegene wat hij heeft, wat hij krijgt en wat hij uitgeeft. Hij krijgt inzicht in zijn administratie.” Ook is er veel vraag naar het voorlezen. “Vrijwilligers gaan dan bij mensen thuis voorlezen en uiteindelijk gaan ze met de kinderen en ouders naar de bibliotheek. Het is belangrijk dat de ouders erbij zitten, zodat zij dat zelf kunnen overnemen.”

Jeroen de Vries heeft zelf ook een tijdje mensen begeleid, maar is nu druk met zijn functie als penningmeester. “Ik vond dat erg mooi werk. Ik hoor ook van de vrijwilligers dat het heel dankbaar werk is. Mensen kunnen wanhopig zijn als ze het even niet kunnen redden en vinden het dan heel fijn als er iemand komt die ze een tijdje helpt.” Humanitas Heerenveen is er voor de inwoners uit de gehele gemeente. Iedereen kan in principe aankloppen bij Humanitas, daar zitten geen eisen aan.

“De deelnemers komen vanuit verschillende hoeken. Ze bellen zelf of stichtingen zoals Steunpunt De Barones of een Meitinker verwijst ze naar ons door. Iedere activiteit heeft coördinatoren. Die gaan naar de mensen toe om de situatie te checken, kijken wat er nodig is en welke vrijwilliger dat goed zou kunnen doen. Na verloop van tijd wordt er gekeken of alles nog goed gaat. Wij zijn er voor mensen die tijdelijk een steuntje in de rug willen hebben om het daarna weer zelf op te pakken. Waarbij tijdelijk een rekbaar begrip is.”

Mieke van Veen