De Ontmoeting: Yvonne IJtsma

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Yvonne IJtsma, initiatiefneemster van een LHBT-ontmoetingsplek in Heerenveen.

Wie ben je? “Mijn naam is Yvonne IJtsma, ik ben 23 jaar en ik woon in Heerenveen. Ik wilde graag dat er een LHBT-ontmoetingsplek in Heerenveen kwam.”

Waarom wilde je een LHBT-ontmoetingsplek in Heerenveen? “Omdat ik vrij snel vermoeid raak en financieel het ook niet al te breed heb. Ook ben ik totaal geen held in treinreizen en bovendien rijden de treinen ook niet tot heel laat. Heerenveen heeft helaas zelf geen gay café en ik dacht: waarom probeer ik dan gewoon zelf niet iets op te zetten? Opgeven past niet bij mij, dus zoek ik wel een andere oplossing. En die heb ik gevonden.”

De ontmoetingsplek is in de Sint Jozefschool, hoe zien de ontmoetingen eruit? “Er zijn tot nu toe twee edities geweest en de derde editie staat op de planning. De eerste keer hadden we voornamelijk een vragenrondje door middel van vragen in een grote pot die dan rondging zodat we elkaar beter leerden kennen. De tweede avond hebben we vooral heel veel gepraat, ook omdat er een aantal nieuwe gezichten bij waren. De eerste avond waren er zes mensen, dat vond ik al heel wat, aangezien ik totaal niemand verwacht had. De tweede avond waren er zeven, helaas waren er twee die niet konden komen, dus die hadden zich afgemeld.”

Wanneer is de volgende editie? “De derde avond vindt plaats op vrijdag 26 mei 2017 om 20:00 uur in de Sint Jozefschool te Heerenveen. Ik heb via mijn eigen Facebookpagina Pink Society, https://www.facebook.com/Rozegemeenschap, een evenement aangemaakt die ik overal openbaar heb gedeeld. Op die Facebookpagina is ook meer informatie te vinden. Mensen kunnen dus via die pagina het evenement vinden en zich daar opgeven, alhoewel opgeven niet per se verplicht is. In principe ben je als hetero ook gewoon welkom, maar het is toch wel echt meer bedoeld voor de LHBT’ers zodat zij de kans krijgen om in de buurt gelijkgestemden te ontmoeten die ook niet de mogelijkheid hebben om het verder weg te zoeken.” Wat zou je verder nog kwijt willen? “Natuurlijk hoop ik dat er nog meer nieuwe gezichten bij komen en dan vooral ook wat jongeren, dat zou ik heel tof vinden. Nu waren er alleen wat oudere mensen, leuk maar helaas niet van mijn leeftijd. Dus ben je nog jong en zit je nog in de kast, wil je gelijkgestemden ontmoeten, je vriendenkring uitbreiden of je verhaal kunnen delen? Dan ben je van harte welkom op deze avond. Zit je ergens mee en heb je tips nodig, ook dan helpen we je graag. Er is geen leeftijdsgrens, alle leeftijden zijn welkom. Zie ik je dan!?”