Armoede in Heerenveen (3)

Heerenveen - De komende weken besteden we in deze krant aandacht aan armoede in Heerenveen. Wat doen de verschillende organisaties tegen armoede? In deel 3 Stichting Leergeld Heerenveen.

Sinds 2008 zit Stichting Leergeld in Heerenveen. Stichting Leergeld is ooit ontstaan vanuit de gedachte: het is veel beter om nu te investeren in kinderen, dan later duur leergeld te betalen. Als je kinderen nu de mogelijkheden geeft om mee te doen, hebben ze daar later profijt van. “In het begin waren wij het uiterste vangnet. Wij verwezen mensen eerst ook altijd door naar alle voorliggende voorzieningen zoals het toen nog bestaande participatiefonds. De gemeente begon wel in te zien dat wij goed werk deden en heeft ons toen gevraagd om samen te werken. Wij kregen daarvoor ook al een kleine subsidie, maar het participatiefonds is bij de gemeente komen te vervallen en vanaf dat moment kregen wij een structurele subsidie”, vertelt Nynke Hoekstra, coördinator van Stichting Leergeld Heerenveen.

Stichting Leergeld zorgt er voor dat Heerenveense schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar kunnen meedoen. Gaat het kind naar de middelbare school en heeft het een goede fiets nodig om daar te komen, dan zorgt Stichting Leergeld dat die fiets er komt. Maar de stichting zorgt er ook voor dat kinderen voetbalschoenen krijgen als ouders daar het geld niet voor hebben. “Wij geven geen geld, nooit. Het geld gaat bijvoorbeeld direct naar de sportclub zodat de contributie wordt betaald of mensen krijgen een bon zodat ze daarmee naar de winkel kunnen om voetbalschoenen te halen. Dan krijgen wij wel een rekening van de ondernemer.”

“Wij helpen niet alleen kinderen van ouders die in de bijstand zitten. Ook gezinnen die gewoon verdienen, maar op een zo laag inkomen zitten, dat ze ook aanspraak op ons kunnen maken. Wij hanteren 120 procent van het bijstandsniveau.” Nu Stichting Leergeld een samenwerking met de gemeente heeft, heeft de gemeente ook een ingang om dingen duidelijk te maken aan de doelgroep die zij niet bereikt. “De mensen die dus niet in de bijstand zitten, maar wel een heel laag inkomen hebben. Ik doe weleens mailingen eruit om de mensen ook op de andere instanties te wijzen zoals de Speelgoedbank. Wij wijzen de doelgroep op de instanties en zullen nooit instanties in contact met onze doelgroep brengen.”

Het werk dat Stichting Leergeld doet is echt maatwerk. Het is niet zo dat er een lijst beschikbaar is van waar een ouder aanspraak op kan maken. Dat kan gaan van het betalen van een schoolreisje tot de aanschaf van een dure rekenmachine. Per jaar helpt de stichting ongeveer 500 kinderen. “We hebben zes vrijwilligers en een vrijwillig bestuur. Als coördinator stuur ik de vrijwilligers aan. De aanvragen komen bij mij binnen en dan zorg ik dat daar een vrijwilliger naartoe gaat. De vrijwilligers komen eigenlijk ook allemaal zelf uit de doelgroep. Zij kunnen zich makkelijk verplaatsen in de situatie waarin de mensen zitten. De vrijwilligers zijn betrokken en bevlogen mensen en wij doen het allemaal ook echt puur voor de kinderen. Kinderen een stukje op weg helpen, dat is ons gezamenlijke doel.”

Mieke van Veen