De Uitdaging: “Doorgroeien in ons werk”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Arjan en Jeska van der Wal, broer en zus. Beiden hebben duidelijk voor ogen waar ze later terecht willen komen.

Als jong meisje wilde Jeska van der Wal (19) graag stewardess worden. Maar naarmate ze ouder werd, was het voor haar vrij duidelijk dat ze de horeca in wilde. Ze zit dan ook op de Middelbare Hotelschool. Haar broer Arjan (21) zag zichzelf wel werken bij de marine, maar dat idee verdween toen hij een vriendinnetje kreeg en het niet zag zitten om ver weg van huis te zijn. Arjan was toen al begonnen met het CIOS in Heerenveen. Hij maakte die studie af, ging daarna een half jaar werken en ging op zoek naar wat hij echt wilde. Hij vulde online een paar beroepskeuzetesten in en daar kwam telkens psychologie uit. Arjan besloot dat gewoon te gaan proberen en is zodoende begonnen met de studie Sociaal Maatschappelijk Dienstverlening.

Vader Arjan en Jeska zijn de kinderen van kok Jan Gerard van der Wal, destijds eigenaar van restaurant Sir Sèbastian in Heerenveen. Nu is hij eigenaar van Le Petit Bistro in Sneek. “Ik heb nooit als klein meisje gehad dat ik naar mijn vader stond te kijken en dacht: dat wil ik ook. Maar naarmate je ouder wordt en je zelf ook vaker in horecagelegenheden komt, zag ik wel dat het heel erg leuk is”, zegt Jeska. Voor Arjan geldt dat ook, maar niet zozeer dat hij later in de horeca werkzaam wil zijn. Wel werkt hij nu samen met zijn vader in Le Petit Bistro: “Maar dat is puur voor mijn mensenkennis. Ik sta in de bediening en mijn vader in de keuken. Zo helpen we elkaar.”

Spanje “Ik zit nu in mijn examenjaar. Ik doe werken en leren. Per week werk ik zo’n drie of vier dagen in de bediening in restaurant Het Ambacht en zit ik twee dagen op school. Als ik afgestudeerd ben, ga ik naar Spanje. Ik wil daar een half jaar gaan werken om ervaring op te doen, zelfstandiger te worden en mezelf te ontwikkelen”, zegt Jeska. Als ze weer terugkomt, gaat Jeska een leuke goede baan zoeken en vanaf daar ziet ze het wel. Haar uiteindelijke doel is om voor zichzelf te gaan beginnen. Jeska: “Ik ga ook naar Spanje omdat ik graag Spaans wil leren, ik vind dat een mooie taal. Werken in het buitenland en Spaans leren, is voor mij en ideale combinatie.”

Doorstuderen Arjan moet nog zo’n anderhalf jaar studeren. Daarna wil hij een hbo-studie gaan volgen. Arjan: “Ik wil graag een opleiding doen als sociaal maatschappelijk werker op het hbo en dan met doorstroom naar gedragsdeskundige. Als gedragsdeskundige zou ik willen werken met mensen die licht verstandelijk beperkt zijn. Dat is mijn doel.” Arjan ziet zichzelf niet per se lang bij zijn vader werken: “Ik vind het erg leuk om met mijn vader samen te werken, we lachen met elkaar en zijn gewoon wie we zijn. Maar het baantje is wel puur om mijn mensenkennis omhoog te schroeven. Dat ik erachter kom hoe mensen in bepaalde situaties kunnen reageren en hoe je daar dan mee omgaat. Ik vind horeca hartstikke leuk, maar ik hoef het niet de rest van mijn leven te doen.”

Doorgroeien Jeska werkt het liefst wel haar hele leven in de horeca. “Horeca maakt mij blij omdat je altijd onder de mensen bent. Ik vind het hartstikke leuk als ik ervoor kan zorgen dat gasten een leuke avond hebben. Maar vooral die gezelligheid in de horeca vind ik fijn. Er zitten ook veel uitdagingen in mijn werk. De horeca biedt bijvoorbeeld veel mogelijkheden om door te groeien.” Jeska’s uitdaging op dit moment is om het goed te doen in Spanje, maar de grotere uitdaging voor haar is om straks, na haar studie en werkervaring in Spanje, een vaste baan te vinden waarin ze haar capaciteiten kwijt kan. “Mijn uitdaging is om af te studeren en dan dat stapje hoger naar hbo te kunnen maken en te zien hoe ver ik kan komen. Het liefst universitair”, zegt Arjan.

Over vijf jaar “Waar ik over vijf jaar sta? Dan heb ik als het goed is mijn hbo afgerond. Ik twijfel nog of ik er gelijk een universitaire opleiding psychologie achteraan doe of dat ik ga werken. Maar ik zie wel waar het schip strandt”, zegt Arjan. Zijn zus hoopt over vijf jaar vloeiend Spaans te kunnen spreken en in een mooi restaurant te werken. “Een restaurant waar ik kan doorgroeien, maar eigenlijk hoop ik dat ik dan al ergens ben doorgroeiend. Ook hoop ik dat ik mezelf kan specialiseren in het vak door bijvoorbeeld wijncursussen te volgen en gastvrijheidstrainingen te volgen die niet iedereen gevolgd heeft”, zegt Jeska. Hun vader zal dan zeker ook in beeld zijn. Weliswaar bij Jeska wat meer dan bij Arjan. Jeska: “Als ik later mijn eigen zaak wil opzetten, zal hij mij zeker ondersteunen. Die familieband die mijn broer nu ervaart in de zaak, het samenwerken, zal ik later met mijn vader hebben.”

Mieke van Veen