Armoede in Heerenveen (1)

Heerenveen - De komende tien weken besteden we in deze krant aandacht aan armoede in Heerenveen. Wat doen de verschillende organisaties tegen armoede? In deel 1 de Voedselbank Heerenveen.

De Voedselbank in Heerenveen begon in maart 2008 met vijf klanten. Inmiddels halen zo’n 220 mensen tweewekelijks een voedselpakket op bij de Voedselbank. Ruim zestig vrijwilligers zorgen ervoor dat alles goed loopt bij de Voedselbank. Herman Spruyt is sinds 2013 vrijwilliger bij de Voedselbank. Hij zit in het bestuur en is verantwoordelijk voor het voedsel dat binnenkomt. Hij boort nieuwe contacten aan, gaat naar supermarkten toe en organiseert acties om voedsel te verzamelen.

“Als Voedselbank maken we elke week voedselpakketten klaar voor Heerenveners die moeite hebben om rond te komen. Wij hebben de groep van 220 verdeeld in tweeën. Elke vrijdag komen er zo’n 100 mensen hun pakket ophalen. Dat pakket dat ze een keer in de twee weken mogen ophalen, is een aanvulling op hun normale boodschappen. Mensen kunnen zo’n vier of vijf dagen eten van het pakket. We proberen ook altijd verschillende maaltijden samen te stellen”, zegt Spruyt.  Om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor een voedselpakket, werken er een aantal screeners bij de Voedselbank. Zij beoordelen aan de hand van het inkomen en de waarde van de bezittingen van mensen of zij in aanmerking komen voor de Voedselbank.

Spruyt merkt dat de mensen erg veel baat hebben van de Voedselbank. “Elke vrijdagmiddag staan ze al vroeg in de rij om hun pakket op te halen. Voorheen hadden we alleen brooduitgifte en toen kwamen mensen van heinde en verre om hier brood op te halen. Dat geeft wel aan hoe groot de armoede ter plekke is.” De Voedselbank Heerenveen is er voor mensen uit de hele gemeente. Zo zitten er in Jubbega ook een aantal klanten. “Voor die mensen brengen we de pakketten naar een verzamelruimte in Jubbega. Daar kunnen zij het dan komen ophalen. Dat doen we ook voor klanten in Akkrum.”

“Het is soms een hele klus om genoeg voedsel te verzamelen om te voedselpakketten voor de mensen te kunnen vullen. Vooral vleesproducten zijn schaars.” De Voedselbank in Heerenveen krijgt veel voedsel van Heerenveense supermarkten. Zo’n drie keer per week halen de vrijwilligers voedsel op bij de supermarkten. “Alle supermarkten in Heerenveen werken echt super mee. Daar zijn we heel blij mee, maar we hebben veel voedsel nodig. We hebben vooral veel aan voedzame producten die ook een tijdje houdbaar zijn zoals rijst en pasta.” Soms heeft de Voedselbank te weinig eten om alle voedselpakketten te vullen en dan kopen de vrijwilligers voedsel bij om de tekorten aan te vullen. Die producten worden dan gekocht van het geld dat de Voedselbank ontvangt door donaties.

“Iedereen mag meedenken hoe wij meer voedsel tot ons kunnen krijgen. We zijn elke week met man en macht bezig om de pakketten vol te krijgen en dat kost steeds meer moeite. Iedereen die wat weet, een tip heeft of voedsel voor ons heeft, die mag mij bellen: 0627027016. Wij willen mooie, voedzame pakketten aan onze klanten meegeven, dus elk voedsel en geld is van harte welkom. En al het geld, elke cent, wordt aan voedsel uitgegeven.”

Mieke van Veen