De Uitdaging: “Mensen perspectief bieden”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Daan Radix, senior adviseur werkgeversdiensten bij het UWV.

Daan Radix komt vanuit de commerciële branche. Hij is zelfstandig supermarktondernemer geweest. Radix had twee supermarkten die hij na tien jaar verkocht. Hij ging toen aan de slag bij Makro. Toen hij daar zijn baan kwijtraakte, kwam hij bij het UWV voor een uitkering. Bij het UWV zochten ze op dat moment managers. Radix solliciteerde voor die functie en werd adjunct vestigingsmanager van het Werkplein. Eerst in Groningen, later in Franeker. De verschillende Werkpleinen gingen centraliseren, waardoor er een Werkplein in Friesland kwam. Radix koos toen voor een andere functie binnen het UWV. Hij werd senior adviseur werkgeversdiensten. Dat was in 2012.

Senior adviseur “We hebben Friesland in vier regio’s verdeeld en iedere regio heeft een senior adviseur en drie tot vier adviseurs. Wij bedienen in die regio de markt. We bezoeken ondernemers en gaan kijken of wij ze voorlichting kunnen geven over bepaalde wetgeving, maar ook op gebied van aanname van mensen. Hierbij werken we samen met gemeentes. Als senior adviseur en adviseur heb je een buitendienstfunctie waarbij je bedrijven bezoekt”, vertelt Daan Radix. Het gebied dat Radix onder zijn hoede heeft beslaat de gemeente Heerenveen, Opsterland, Weststellingwerf en Ooststellingwerf. Samen met zijn collega’s probeer hij arrangementen te maken om te kijken of hij mensen met een WW-uitkering of mensen met een arbeidsbeperking aan het werk kan helpen.

Faber Schilders Om mensen aan het werk te helpen, organiseert Radix met zijn team projecten. “Zo hebben we een samenwerking met Faber Schilders. We merkten namelijk dat er een tekort aan schilders was. Met Faber Schilders hebben we afgesproken om te kijken naar zij-instromers. Mensen die van huis uit geen schilder zijn, maar die het wel in de vingers hebben en graag schilder willen worden. Tien mensen zijn begonnen aan een opleiding. Dat is een project van drie maanden opleiding en stage. Daarna krijgen ze een contract voor een half jaar. Zo zijn ze in ieder geval negen maanden onder de pannen.” De kandidaten kunnen met behulp van een scholingsvoucher gedeeltelijk de kosten betalen. De werkgever betaalt de rest van de kosten. En als de negen maanden voorbij zijn, dan kunnen de schilders volgens Radix eventueel blijven of vaak ergens anders aan de slag.

Ambassadeurs “Met veel werkgevers in Friesland werken wij samen. Ook hebben we een select aantal ambassadeurs die het UWV een warm hart toedragen. Zij promoten ons bij andere werkgevers en wij willen voor onze ambassadeur wat extra’s doen.” Zo organiseert het UWV 1 mei een groot ondernemingscongres in De Harmonie in Leeuwarden waar de ambassadeurs aan mee kunnen doen. Het wordt een netwerkbijeenkomst voor zo’n 200 ondernemers uit Groningen, Friesland en Drenthe en werkzoekenden. “Men kent het UWV wel als uitkeringsfabriek en de werkgevers kennen het UWV als zij bijvoorbeeld premies moeten afdragen, maar een heleboel mensen kennen de werkgeversdiensten van het UWV niet. Daarom zetten wij ambassadeurs in. Zodat zij mee kunnen helpen om die boodschap te verspreiden.”

Meer naamsbekendheid De uitdaging van Radix is dan ook om meer naamsbekendheid te krijgen en binnen de regio te laten zien wat het UWV allemaal nog meer doet. “We doen gewoon heel veel goed werk en het mooie van onze dienstverlening is dat wij kosteloos werken.” Radix en zijn collega’s willen de verbinder zijn tussen werkzoekenden en werkgevers. De arbeidsmarkt bij elkaar brengen. “Als UWV willen we bekend staan als meer dan alleen die uitkeringsfabriek. We kunnen meer bieden dan dat en hebben veel kennis en knowhow in huis waar een ondernemer gratis gebruik van kan maken. Dat is een van onze belangrijkste doelstellingen.” Die naamsbekendheid heeft Radix nodig om het hoofddoel van het UWV te bereiken: werkzoekenden weer aan het werk helpen. “We willen mensen weer perspectief bieden. Daardoor komen mensen weer tot hun recht.”

Genoegdoening Het mooie aan zijn werk vindt Radix de genoegdoening die het geeft. “Het is bijvoorbeeld mooi dat door zo’n project als met Faber Schilders, tien mensen die normaal gesproken nooit schilder zouden zijn geworden, als schilder weer in het arbeidsproces komen. Het leuke was dat er bij een bijeenkomst iemand kwam die de verfrandjes onder zijn nagels had. Hij vertelde dat hij zijn boot aan het schilderen was en onze oproep las en graag de opleiding voor schilder wilde gaan doen. Hij is aangenomen en is nu aan het werk als schilder. Dat soort mensen zocht Faber Schilders, enthousiastelingen.” Voor dit soort projecten maakt het cv van werkzoekenden niet zoveel uit. Volgens Radix is de klik met het bedrijf en de motivatie van de werkzoekende het belangrijkst.

Minder werkzoekenden Naast het project met Faber Schilders komt er in het najaar een samenwerking met Oranje Nutrition dat een vijftigtal mensen zoekt en het UWV heeft ook een samenwerking met Zebra dat in mei gaat uitbreiden en ook op zoek is naar kandidaten in verschillende functies. “In bepaalde branches ontstaan tekorten aan arbeidskrachten en wij zien het als een opdracht om mensen vanuit een andere branche, arbeidsgeschikt te maken voor die branche. Een andere uitdaging van ons is namelijk om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. In Friesland zijn 14.000 werkzoekenden en dat aantal wordt gelukkig steeds minder. We zijn op de goede weg.”

Mieke van Veen