De Ontmoeting: Malou Tichelaar

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Malou Tichelaar, schrijfster van het kinderboek ‘Pluisje zoekt een bijzonder huisje’.

Wie ben je? “Ik ben Malou Tichelaar en ik ben 35 jaar. Geboren en getogen in Heerenveen, maar sinds zo’n zes jaar woon ik met mijn man Hans en dochter Sinne in Zwolle en ben ik zwanger van de tweede. Ik heb twee bedrijven. Ten eerste heb ik mijn eigen communicatiebureau. Ik ben freelance communicatieadviseur en doe zowel korte opdrachten als langere interimopdrachten. Daarnaast heb ik mijn eigen fairtrade sieraden- en tassenmerk inclusief webshop: FairBeads.”

Hoe kwam je op het idee om een kinderboek te schrijven? “Als kind schreef ik al veel verhalen. Het was al heel lang een droom van mij om er ooit iets mee te doen en dit verhaal voor een prentenboek stond al een poosje ‘in de kast’. Op een dag vond ik het tijd om er iets mee te doen. Ik heb de knoop doorgehakt en op Facebook een oproep geplaatst voor een illustrator die eraan mee wou werken en zo ontmoette ik via via illustrator Vanessa! Er gaat echt heel veel tijd in zo’n prentenboek zitten. Eerst moesten we natuurlijk mijn verhaal doornemen en maakte Vanessa schetsen. Die moesten stuk voor stuk wel goedgekeurd worden, omdat ze bij het verhaal moesten passen dat ik in mijn hoofd had. Daarna is Vanessa elke tekening uit gaan werken tot een schilderij. Ik denk dat we zeker een jaar bezig zijn geweest. En daarna ben ik langs uitgevers gegaan met de schetsen!”

Waar gaat ‘Pluisje zoekt een bijzonder huisje’ over? “Pluisje is een heel gewoon meisje. Maar Pluisje vindt het maar saai om bij haar ouders te wonen. En daarom zoekt ze een nieuw huisje, een huisje op een bijzondere plek. Op haar zoektocht komt ze op gekke, grappige en speciale plekken. Maar elke keer is er toch iets niet leuk aan haar nieuwe huisje. Zou ze de allerbeste plek om te wonen vinden? Het prentenboek geeft in kleurrijke tekeningen de zoektocht van het meisje Pluisje weer. Het is een prentenboek vol fantasie en avontuur!”

29 april ga je in Binnert Overdiep voorlezen uit je boek, hoe gaat dat eruit zien? “Ik ga voorlezen op zaterdag 29 april van 14.00 uur tot 16.00 uur. Het is die dag Bookstore Day. Het voorlezen is in de kinderhoek, dus het is echt voor kinderen. Het boek is voor kinderen in de leeftijd van groep 1, max. groep 2. Tijdens deze dag kan iedereen gewoon de boekenzaak binnenlopen en aanschuiven.”

Ga je nog meer kinderboeken schrijven? “Ik zou heel graag nog een boek maken over het meisje Pluisje samen met illustrator Vanessa. De ideeën liggen er zeker, maar wanneer weten we nog niet. Ook heb ik nog een avonturenverhaal op de plank liggen voor kinderen van een jaar of 12. Maar wanneer ik daarmee aan de slag kan… Maar de droom en de wil is er zeker!”