,Toon ambitie voor cultuur, sport en zorg’

HEERENVEEN - Het was zondag alweer de laatste aflevering van de talkshow De Voorbeschouwing dit seizoen. Ondanks het lonkende weer buiten was de zaal van Grand Cafe Het Gerecht goed gevuld. Op de agenda deze keer enkele thema’s in de aanloop naar verkiezingen voor de gemeenteraad in maart 2018. Presentator Frank van Hout ging eerst in gesprek met vertegenwoordigers uit de sectoren: cultuur, sport en zorg(ondernemingen). En daarna met verschillende politieke partijen om aan te geven hoe zij naar de thema’s kijken.

Een opvallende rode draad was toch wel: ambitie. Ambitie van de cultuursector om cultuur in Heerenveen naar een hoger plan te trekken, ambitie van de sporters om meer mensen deel te laten nemen aan de sport en ambitie bij de zorgondernemers om zorg op maat te leveren. Directeur Linda Trip van het museum Heerenveen liet weten: “wij werken aan een hightech plan voor ons museum passend bij het hightech Thialf en Sportstad en beschikbaar voor een veel grotere regio dan alleen de gemeente Heerenveen”. De sportverenigingen gaven aan vooral de ontwikkelingen van de bevolkingssamenstelling op de agenda te willen hebben. “Dat is ingewikkeld, we zijn druk met het hier en nu en zijn niet altijd in staat vijf jaar vooruit te kijken. Daar hebben we de gemeente bij nodig,” aldus Henri Deelstra voorzitter van Udiros. De zorgondernemers schreeuwden om minder bureaucratie. De politieke partijen reageerden hierop na de pauze. Allen willen de zorg wel meer ruimte en vertrouwen geven na de eerste jaren van deze nieuwe taken voor de gemeente. De sportverenigingen werden vooral uitgedaagd om van de eigen kracht uit te gaan.

En bij cultuur zetten vooral CDA, PvdA, GBH, GL en D66 in op ondersteunen en faciliteren en de VVD en FNP op meer zelfredzaamheid en ondernemerschap.