De Uitdaging: “Een boek met tekeningen”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Catrien Bouman en Rianne Put-de Boer. Twee Heerenveensters die een samenwerking aangingen voor een nieuw boek.

‘De kristallen van de IJskoningin, het begin van een modern sprookje’, een boek geschreven door Catrien Bouman (48). Rianne Put-de Boer (27) maakte er illustraties voor. De twee kennen elkaar doordat ze familie zijn. In het dagelijks leven is Rianne taxichauffeur en Catrien werkt als oncologieverpleegkundige in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Rianne tekent van kinds af aan en heeft af en toe een tekenopdracht. Catrien schreef eerder twee boekjes over haar werk, maar is van zichzelf geen schrijver. ‘De kristallen van de IJskoningin, het begin van een modern sprookje’, is haar eerste fictieboek.

De samenwerking “Ik wist dat Rianne heel mooi kon tekenen en wilde graag tekeningen bij mijn verhaal omdat ik dacht dat dat een mooie aanvulling zou zijn en dat is ook zo gebleken. Daarom heb ik haar gevraagd of ze wilde samenwerken”, vertelt Catrien. Rianne zag dat wel zitten: “Ik vond het een leuke uitdaging en zag het als een kans om mijn vaardigheden te ontwikkelen.” ‘De kristallen van de IJskoningin, het begin van een modern sprookje’ gaat over de vier verschillende seizoenen. Aan elk seizoen is een vorst gekoppeld: De IJskoningin, de Heer van de Herfst, de Keizer van de Lente en de Zonnegodin. Elke vorst heeft zijn of haar eigen levensopdracht die vervuld moet worden. Daarbij ondervinden de vier personages ook allemaal persoonlijke problemen die ze moeten overwinnen. Ook zullen ze moeten samenwerken om voorwaarden te scheppen voor het leven op aarde.

Het boek Het idee voor het boek is bij Catrien heel langzaam gegroeid. “Het begon toen ik voor een schrijfwedstrijd in vijftig woorden iets moest vertellen over ijskristallen. Daar won ik een gedeelde tweede prijs mee. Toen heb ik daar het verhaal van de IJskoningin omheen gemaakt. Ik vond het leuk om er iets aan toe te voegen en zo ontstonden de verhalen van de andere seizoenen. Elke keer kwam er een stukje bij”, licht Catrien toe. In totaal deed Catrien zo’n vijf jaar over het verhaal: “Ik ben geen schrijver, schrijven is voor mij best moeilijk en ik heb ook een periode van bijna een jaar gehad dat ik er niks mee heb gedaan. Dan lukte het niet, liet ik het weer liggen, maar na een tijdje lukt het dan weer opeens wel.” Ze vond het zonde om helemaal niks meer met het verhaal te doen en daarom schreef ze het af. Vanaf het begin had Catrien wel al het idee om illustraties bij het verhaal te laten maken.

De tekeningen Rianne maakte bij elk personage een tekening. In het boek staan omschrijvingen van de personages en aan de hand daarvan is Rianne aan de slag gegaan. “Ik heb eerst goed gekeken naar wat voor iemand het personage is. In de verhalen lees je hoe ze zijn, hoe ze met elkaar omgaan en krijg je mee hoe ze over bepaalde dingen denken. Persoonlijk vind ik het ook fijn om door mijn Spotify playlist te bladeren en te kijken welke muziek bij de personages past, dan kom ik in de flow en kan ik lekker bezig”, aldus Rianne. Per tekening is Rianne ongeveer zeven uur bezig geweest. “Als Rianne mij tekeningen stuurde, werd ik heel blij. Ik vind ze heel mooi, er zit iets magisch, iets sprookjesachtig in. Dat vond ik heel bijzonder en treffend”, zegt Catrien. Februari 2017 was het boek met tekeningen af.

Het idee verwezenlijken In eerste instantie hadden de vrouwen geen gezamenlijke uitdaging. Die ontstond toen Catrien Rianne vroeg om illustraties te maken. De uitdaging was toen om dat idee te gaan verwezenlijken. “Ik wilde realiseren dat er tekeningen bij mijn boek kwamen. En daar had ik Rianne voor nodig. Ik vond onze samenwerking heel verrassend, heel leuk. Wat ik in woorden op papier heb staan, dat daar ineens ook een tekening van is. Dat is een creativiteit die ik niet heb, maar die wel goed aansluit bij het boek”, aldus Catrien. Rianne vond het leuk om op basis van die woorden een compleet persoon te maken. “Dat je door die teksten heen spit op zoek naar hints. Wat voor persoon is het, hoe reageren ze op elkaar? Hoe vaker ik de verhalen las, hoe meer alles op zijn plaats viel. Het is een hele wereld die zich ook gewoon tussen de regels door afspeelt. Ik vond het echt leuk dat ik die kans kreeg om daar iets visueels bij te maken”, laat Rianne weten.

Nieuwe samenwerking “Ik zie het wel gebeuren dat er nog eens zo’n samenwerking komt. Er zijn genoeg open plekken in het verhaal”, vertelt Rianne. Catrien: “Ja, dat kan zo maar. De samenwerking is prima verlopen. Ik dacht ook aan misschien een keer een verhaal over de vier elementen.” Wat Rianne nog als boodschap wil meegeven, is dat als er iets is wat je wilt, dat je dat gewoon moet doen. “Ik had genoeg tegenslagen tijdens het maken van de tekeningen, maar dat is geen teken van slecht geluk of een teken om ermee te stoppen. Je moet gewoon doorzetten. Doordat ik een paar keer opnieuw moest beginnen, ben ik wel beter geworden en dat heeft tekeningen opgeleverd waar ik trots op ben.”

Mieke van Veen