De Ontmoeting: Froukje Smedes

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Froukje Smedes, coördinator van Kraambank Heerenveen.

Wie ben je? “Mijn naam is Froukje Smedes. Ik ben 52 jaar en werk als secretaresse bij Isis Kraamzorg. Daarnaast ben ik coördinator van onze mooie Kraambank.”

Wat is uw rol bij de Kraambank Heerenveen? “Ik coördineer alle afhaal- en brengafspraken. Daarnaast probeer ik alle Kraambank gerelateerde vragen te beantwoorden. Sinds de Kraambank in Heerenveen geopend is, ben ik betrokken bij de Kraambank. Eerst meer voor alle hand- en spandiensten. Later zijn we met vrijwilligers gaan werken waardoor ik nu een meer coördinerende rol heb gekregen.”

Wat is de Kraambank Heerenveen? “Isis Kraamzorg heeft een eigen Kraambank. Als je een babyuitzet niet zelf kunt betalen, kun je, als aanstaande moeder hier een beroep op doen. Wij zamelen (tweedehands) babykleding en -artikelen in en geven die door aan gezinnen die het nodig hebben. Aanstaande moeders en gezinnen die wel een steun(tje) in de rug kunnen gebruiken, kunnen bij ons, op indicatie, hun babyuitzet komen uitzoeken. Onze Kraambanken in Groningen en Heerenveen hebben inmiddels een prachtige collectie opgebouwd met spullen die nodig zijn tijdens de kraamtijd en de eerste maanden van een baby. Deze spullen zijn gratis verkrijgbaar voor klanten van Isis Kraamzorg. Klanten die ingeschreven staan bij een andere kraamzorgorganisatie betalen soms een kleine bijdrage voor bijvoorbeeld een kinderwagen. We zijn wel afhankelijk van wat er wordt binnengebracht, we geven het door.”

Vanuit welke gedachte is de Kraambank ontstaan? “Vanuit een behoefte die door onze kraamverzorgenden werd gesignaleerd. Zij kwamen steeds vaker gezinssituaties tegen waaruit bleek dat ouders een steuntje in de rug konden gebruiken. Ook is duurzaamheid voor ons belangrijk. Spullen krijgen een tweede leven. Sinds 2015 zit de Kraambank in Heerenveen. In oktober 2016 is een tweede vestiging geopend, in Groningen.”

Hoe vinden er ontmoetingen plaats in de Kraambank? “Ontmoetingen vinden plaats tussen een klant en vrijwilliger die meehelpt in de Kraambank. Maar ook vrijwilligers die elkaar treffen in de Kraambank waaruit prachtige vriendschappen ontstaan.”

Wat zou u verder nog kwijt willen over de Kraambank? “Hoe fijn het is dat de Kraambank bestaat en hoe fijn het is om dit te mogen doen voor de mensen die het zo goed kunnen gebruiken. Elk kindje heeft recht op een goede start en het is fijn dat we hier aan kunnen bijdragen. Maar ook dat we zo ontzettend dankbaar zijn voor al die spullen die we geschonken krijgen. Gezinnen helpen andere gezinnen en wij mogen daarin faciliteren.”