De Uitdaging: “Mensen laten bewegen”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Enzo de Boer, Sytse Bosma en Rebekka den Dulk, drie van de organisatoren van sportevent Maximaal in Heerenveen.

Enzo de Boer (24), Sytse Bosma (19) en Rebekka den Dulk (21) zijn alle drie laatstejaarsstudenten aan het CIOS in Heerenveen. Samen met Max Eikenaar (19) en Leander Zwolle (19), ook studenten aan het CIOS, vormen ze het organisatieteam voor het sportevenement Maximaal in Heerenveen dat 17 mei gaat plaatsvinden. Met zijn vijven hebben ze het doel om die dag ruim 25.000 mensen een half uur te laten sporten.

Máxima Spelen “Maximaal in Heerenveen is ontstaan toen de directrice van het CIOS Sytse en mij vroeg om, in eerste instantie, een enorm evenement door heel Nederland te gaan organiseren. Het idee was om de Máxima Spelen te organiseren, afgeleid van de Koningsspelen. Daarmee was het ons doel om alle scholen in Nederland te benaderen en de kinderen te laten bewegen. Sytse en ik moesten studenten vinden die dit met ons wilden organiseren. Alleen we zij niet meer dan op vijf uitgekomen. Daarom waren we genoodzaakt om het evenement aan te passen en het kleinschaliger te maken”, vertelt Enzo. De enige link die het sportevenement nog met de Máxima Spelen heeft, is de datum. 17 mei is de verjaardag van Máxima.

25.000 mensen De organisatoren vonden het niet heel erg om het conceptidee aan te passen. De Máxima Spelen hadden veel overeenkomsten met de Koningsspelen en nu heeft het team het evenement naar eigen wens aangepast. “Ons doel is nu om 17 mei ruim 25.000 mensen een half uur te laten sporten in Heerenveen. Dat kunnen mensen zijn die op dat moment in Heerenveen zijn voor bijvoorbeeld werk, maar het kunnen ook inwoners zijn”, zegt Sytse. De organisatoren worden ondersteund door eerste- en tweedejaarsstudenten van het CIOS. Zij zijn op de locaties aanwezig waar mensen aan het bewegen zijn en geven aan het organisatieteam door hoeveel mensen daar in beweging zijn geweest.

Bewegen Op 17 mei zullen verspreid over de hele dag in Heerenveen mensen aan het bewegen zijn. “Zoveel mogelijk ook in hun eigen omgeving. Mensen hoeven niet naar een grasveld of iets dergelijks toe, ze kunnen in hun eigen omgeving en eigen kleding een half uurtje wat doen”, aldus Enzo. Sytse voegt toe: “Overal in Heerenveen worden kleine evenementjes neergezet waar wordt bewogen.” De focus ligt niet op de beweging zelf, maar meer op de boodschap die het team wil meegeven. “Dat bewegen op zich heel simpel kan zijn. Basisschoolkinderen gaan we proberen te laten touwtje springen. Dat is een activiteit die je heel snel kan doen en waardoor je toch een half uur in beweging bent. Bewegen kan heel laagdrempelig zijn. We willen mensen triggeren om even wat anders te gaan doen”, licht Rebekka toe.

Samenwerken  “Wat mij aanspraak in dit project is dat het een enorme uitdaging is, je leert mensen van buitenaf kennen en je leert gewoon heel veel van het organiseren. Die uitdaging sprak mij wel het meest aan”, vertelt Enzo. Sytse is het daar mee eens. “We werden gevraagd om iets heel groots te organiseren en het is dan gaaf als je aan het einde kan zeggen: “Dat hebben wij georganiseerd en daar we hebben hard  voor gewerkt.” Maar ook van het samenwerken leer je een hoop. We hebben te maken met verschillende disciplines en we moeten ervoor zorgen dat de studenten allemaal hun eigen taak op gaan pakken. Zo werken we met het hele CIOS samen om het project vorm te geven”, voegt Rebekka toe.

Laten bewegen Dé uitdaging voor het organiserende team is om mensen te laten zien dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn om te bewegen. “Met simpele bewegingen kun je al een hoop doen en het hoeft niet veel tijd te kosten. We willen mensen enthousiasmeren dat het niet moeilijk is of veel moeite moet kosten om even in beweging te komen. Als die boodschap bij mensen wordt overgebracht, is mijn doel voor een groot deel wel behaald. En dat mensen die eentonig werk doen, even wat anders gaan doen”, aldus Enzo. Het team heeft meerdere subdoelen. Rebekka: “Een subdoel is dat we de sociale cohesie wat willen vergroten, dat mensen meer samen gaan doen. Voor dit project zijn dat de mensen in Heerenveen.”

Meedoen Het CIOS nodigt mensen uit om mee te doen aan Maximaal in Heerenveen. Bedrijven zijn geïnformeerd en alle scholen in Heerenveen hebben een brief ontvangen. “Bedrijven hoeven zich niet op te geven, maar dat kan wel. Dat kunnen ze doen via onze Facebookpagina: Maximaal in Heerenveen”, zegt Sytse. Zelf zullen Enzo, Sytse, Rebekka, Max en Leander de 17e druk zijn met coördineren. Het vijftal blijft op school om ervoor te zorgen dat de boel loopt en dat de eerste- en tweedejaarsstudenten de evenementen aan het geven zijn. Voor Sytse, Rebekka en Enzo zal het organiseren van dit evenement bij een keer blijven. “We vinden het superleuk voor een keer, maar vaker hoeft niet.” Enzo wil na zijn studie graag verder met zijn werk als assistent-trainer bij sportschool The Unit, Rebekka hoopt een baan te vinden als agoog en Sytse zal graag verder willen in de fitness.

Mieke van Veen