De Ontmoeting: Lykele Buwalda

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Lykele Buwalda, voorzitter van de Stichting Vrouwenvoetbal Heerenveen.

Wie bent u? “Mijn naam is Lykele Buwalda, geboren 6 oktober 1946 in Jirnsum. Vanaf 1979 woon ik in de gemeente Heerenveen, sinds 1991 in Nieuweschoot. Tot 1 januari 2014 was ik wethouder van de gemeente Heerenveen. Thans vervul ik een aantal bestuursfuncties bij voornamelijk sport en maatschappelijke organisaties.”

Wat doet u voor het vrouwenvoetbal van SC Heerenveen? “Ik ben vanaf 2014 voorzitter van de ‘Stichting Vrouwenvoetbal Heerenveen’. Deze stichting is sinds 2012 verantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal van SC Heerenveen. Samen met mijn medebestuurders, leden van diverse commissies en een groep enthousiaste vrijwilligers, runnen wij een semi- professionele voetbalorganisatie. Ons eerste team speelt in de Eredivisie vrouwen en de beloftes spelen in de eerste klasse. Het eerste team is doorgedrongen tot de halve finale van de KNVB beker. Op 15 april wordt deze wedstrijd tegen PSV in Eindhoven gespeeld. De technische leiding van beide selecties is handen van drie ervaren trainers onder leiding van hoofdtrainer Jan Schulting. Ons beleid is gericht op de ontwikkeling en begeleiding van talentvolle voetbalsters. Internationals als o.a. Sherida Spitse, Vivian Miedema en Cisca Folkertsma zijn succesvolle voorbeelden van dit beleid.”

 31 maart spelen de vrouwen tegen PEC in het Abe Lenstra stadion, wat wordt dit voor wedstrijd? “Twee keer per jaar organiseren wij in samenwerking met SC Heerenveen een wedstrijd in het Abe Lenstra stadion. Dit is voor onze speelsters, staf en alle andere betrokkenen altijd een bijzondere ervaring. De ambiance van het mooie stadion, de sfeerverhogende activiteiten en enthousiaste supporters op de tribunes zorgen voor een extra dimensie. We hebben voor de toeschouwers de hele Oost-tribune tot onze beschikking en er worden diverse activiteiten rondom deze wedstrijd georganiseerd. Na afloop van de wedstrijd is er een Meet en Greet met reservespeelsters en delen onze speelsters handtekeningkaarten uit.”

Hoe kan men aan kaarten komen voor de wedstrijd? "Er hoeven geen kaarten te worden gekocht voor deze wedstrijd. De toegang is gratis en iedereen ontvangt een entreebewijs bij de ingang. Voetbalclubs in Friesland met meisjesteams hebben een poster ontvangen en alle basisscholen in de Gemeente Heerenveen hebben een uitnodiging ontvangen. Wij hopen dan ook op veel belangstelling. De wedstrijd begint om 19.30 en het stadion is vanaf 18.30 uur open voor het publiek. Ter ondersteuning van onze meiden is er een verloting met prachtige prijzen, de hoofdprijs zijn vier toegangskaarten voor een EK-wedstrijd deze zomer in Deventer.”

Waarom moet men komen kijken? “Allereerst om onze meiden aan te moedigen. Eredivisie vrouwenvoetbal is attractief en is leuk om naar te kijken. Vrouwenvoetbal groeit aan populariteit. Tussen 1998 en 2016 steeg het aantal vrouwelijke KNVB leden van 69.000 tot ruim 151.000. Met een goed presterend Nederlands vrouwenelftal, toenemende media-aandacht en een EK in Nederland dit jaar, ziet de toekomst voor het vrouwenvoetbal in Nederland er rooskleurig uit. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer meiden en vrouwen genieten van het voetbalspel in binnen- en buitenland. Het is dan ook zeker de moeite waard om 31 maart naar het Abe Lenstra stadion te komen en de ‘froulju fan it Fean’ aan te moedigen.”