De Uitdaging: “Grotere lichtprojecten”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Paul Rattink, eigenaar van Paul Rattink Verlichting.

Paul Rattink (48) is een creatieveling. Hij moet de vrije hand hebben. Hij wist dan ook al snel dat hij zelfstandig ondernemer wilde worden, maar in welke vorm wist hij nog niet. Na zijn elektrotechnische opleiding, heeft Paul bij verschillende bedrijven in die branche gewerkt. Bij toeval is hij in de verlichting gerold. Het bedrijf waar hij destijds werkte, ging fuseren. Paul werd overtallig en moest wat anders zoeken. Hij raakte in contact met een bedrijf dat in projectverlichting deed, maar niet zelf installeerde. De deal werd gemaakt. Paul ging installeren, maar wel als zelfstandige en leerde het vak door en door.

Sfeer creëren “Het interessante van verlichting vind ik dat je een sfeer kunt bepalen, kunt oproepen. De opdrachtgever wil een bepaalde sfeer creëren en dat doe je dan met verlichting. Daarbij kijk ik heel goed om welk product het gaat. Voor een juwelier is een heel andere verlichting nodig dan voor een bakkerij”, vertelt Paul Rattink. Paul werkt samen met zijn vrouw Sandra in zijn bedrijf. Zijn werk is heel veelzijdig. Hij is creatief bezig, technisch en uitvoerend. “Ik maak de lichtplannen, kan het realiseren en tegenwoordig ook programmeren. Ik moet dus zorgen voor de juiste sfeer, maar ook dat er voldoende licht is. Dat is mijn opgaaf.”

Projecten Vanaf de start van zijn bedrijf heeft Paul al vele lichtprojecten gerealiseerd. Van hele kleine tot hele grote. “We werken voor particulieren, maar doen ook kantoren, winkels en ook kerktorens. Ik heb bijvoorbeeld de klokken en de toren van de Rooms-Katholieke kerk in Heerenveen van licht voorzien. Maar we doen ook tuinverlichting en neonverlichting. Je kunt het zo gek niet bedenken.” Hoe lang een project duurt, hang af van wat de klant bestelt. “Gangbare producten zijn snel te leveren, maar nu ben ik bezig met een multifunctioneel centrum waar ze exposities willen houden, vergaderingen, maar ook trouwerijen. Er is geen verlichting in de markt die én er mooi uitziet en de verschillende sferen kan brengen. Dat ontwerp en maak ik dan dus zelf. Zo’n proces kost tijd, daar kunnen maanden overheen gaan.”

Inspiratie “Vaak als ik een ruimte binnenkom, krijg ik al een idee voor de verlichting. Maar soms duurt het even en dan moet ik het laten bezinken. Ik moet dan eerst wat onderzoek doen en dan komt de inspiratie later. Ik maak vaak foto's van de ruimte en bekijk uitgebreid de producten of diensten die de klant levert.” De klus voor de Rooms-Katholieke kerk vond Paul een hele mooi. Net als het lichtproject dat hij deed voor een grote sportschool. “Maar ik heb ook een klus gehad voor een vakantiewoning waarbij het plafond van de badkamer de lamp zelf is geworden. Het hele plafond geeft licht en is dimbaar.”

Automatisch Wat een grote ontwikkeling is geweest in de twaalf jaar dat Paul nu met verlichting werkt, is de achterliggende techniek. “Hoe lampen tegenwoordig bestuurd en bediend worden. In de sportschool waar ik de verlichting voor deed, is geen enkel lichtknopje te vinden. De lampen en overige zaken gaan voorgeprogrammeerd aan en uit. Die techniek gaat de komende jaren een grote vlucht nemen. Alles is op een gegeven moment aan elkaar gekoppeld. De klant schakelt het alarm in bij het verlaten van het pand en de verwarming gaat naar benden, de zonwering omhoog en de verlichting gaat uit of op nachtstand. Maar ook kan de klant zien wat het energieverbruik is per ruimte.”

Grotere lichtprojecten “Het leukste aan mijn werk is de voldoening die het geeft, als het idee dat je hebt bedacht is uitgevoerd en het werkt en je spreekt een tevreden klant. Helemaal als alles na jaren nog steeds perfect werkt.” Paul denkt dan ook nog zeker niet aan stoppen. Zijn uitdaging is om grotere lichtprojecten te doen. Een project voor een groot bedrijfspand bijvoorbeeld. Daar zou hij er wel meer van willen hebben. “Een project is voor mij af als wij het resultaat hebben bereikt dat we voor ogen hadden. Ik maak het mezelf wel eens moeilijk met dat streven, maar dat is de aard van het beestje.”

Geen half werk Paul wil goed werk leveren en daar horen volgens hem goede materialen bij. “Kwaliteit komt op je toe en gaat nooit van je af. Dat is mijn devies.” Paul vindt het soms frustrerend als hij door het budget van een klant niet alles kan doen wat hij wil. Als er totaal geen budget is en hij moet spullen gebruiken waar hij niet achter staat, doet hij het niet. “Ik ga niet voor half werk.  Niets is zo irritant als ik bij een project wordt geroepen waar de verlichting is geflopt, door gebrek aan kennis of gebruik van goedkope materialen om maar laag in te kunnen schrijven. Ik kom te vaak tegen dat met een te laag budget te grote dingen worden verwacht. Dat lukt nu eenmaal niet en daar begin ik ook niet aan. De klant is uiteindelijk de dupe en kan na een paar jaar opnieuw investeren. Beter in een keer goed. Dan heb ik geen klachten en is de klant blij.”

Mieke van Veen