De Uitdaging: “Het best uit onszelf halen”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Nynke de Jong, deelneemster aan de Race of the Classics.

De in Nes (Akkrum) opgegroeide Nynke de Jong (23) doet dit jaar mee aan de zeilwedstrijd Race of the Classics. Nynke studeert Gezondheid en Maatschappij aan de universiteit van Wageningen. Na een studie verpleegkunde in Groningen startte ze twee jaar geleden met haar studie in Wageningen. Ze begon toen ook met wedstrijdroeien. Een vriendin van Nynke ging meedoen aan de zeilwedstrijd Race of the Classics en dat leek haar ook hartstikke leuk. Alleen ze was druk met het roeien, dus kon ze niet. Ze is nu gestopt met roeien en daarom heeft ze gesolliciteerd om dit jaar wel mee te doen aan de race.

Het team “Je doet als universiteiten- of hogeschoolteam mee aan de zeilwedstrijd. Om te zorgen dat je in het team komt, moet je solliciteren. Het doel is dat het team bestaat uit studenten van verschillende studies, achtergronden en leeftijden. Het hele idee van de race is namelijk dat er meer integratie komt tussen de verschillende studies en universiteiten en hogescholen”, vertelt Nynke de Jong. Iedere studentenstad heeft zijn eigen team dat meedoet aan de Rees, zoals de zeilwedstrijd door de studenten wordt genoemd. In het team van Wageningen zitten naast Nynke, nog 23 andere studenten. “We zijn opgedeeld in commissies als pr, eten en drinken, sponsoren en feest. Ik zit in de eten-en-drinkencommissie.” Om de andere teams te leren kennen, worden er verschillende feesten georganiseerd. Zo vond 27 januari het openingsfeest plaats en had Nynke laatst een feest in Utrecht.

De wedstrijd De Rees begint zondag 2 april in Rotterdam en duurt een week. De winnaar van de zeilwedstrijd is degene die als eerst aankomt in Engeland. “Maar het hangt heel erg van de wind af. Vorig jaar was er een harde storm en bleven de teams vooral dicht bij de kust. Toen hebben ze een bepaald parcours gedaan en werd gekeken naar degene die de meeste mijlen had afgelegd op zee.” De Rees eindigt op zondag 8 april. De bedoeling is dat de schepen dan via het IJ Amsterdam binnenvaren. “We hebben allemaal gps aan boord. Daarmee worden we gevolgd en wordt de stand bijgehouden. Degene die uiteindelijk als eerste Engeland bereikt, wint eeuwige roem.”

Klassiek zeilschip De Race of the Classics is een zeilwedstrijd met klassieke zeilschepen. “Wij varen mee op een haringlogger, een schip waarmee vroeger haring werd opgehaald maar dat nu gebruikt wordt voor pleziervaart. Het is een driemaster, dus het is een groot schip.” Nynke en haar teamgenoten hebben nog niet geoefend met het schip, dat gaat 24 en 25 maart plaatsvinden. “Er gaat een vaste crew van zes bemanningsleden met ons mee varen die ons gaat helpen. Je hoeft geen volleerd zeiler te zijn voor de Rees. We kunnen allemaal wel een beetje zeilen, maar zeilen op zo’n groot schip is niet te vergelijken met zeilen op een valkje.”

Integratie “Waarom ik hieraan meedoe, is omdat ik die integratie tussen de verschillende studies erg leuk vind. Het leek mij leuk om mensen van andere studieverenigingen, studies en universiteiten en hogescholen te leren kennen. En daarnaast vind ik zeilen fijn. Dat het zo stil is, die rust die je om je heen hebt en dat je gebruik kunt maken van de wind en je daarmee zo snel mogelijk probeert te verplaatsen. Dat vind ik speciaal.” Nynke heeft wel een bepaalde voorstelling van hoe het zal zijn, maar het lijkt haar best spannen om met dertig mensen, inclusief crew, op een relatief klein schip te zitten, met een kleine kombuis en een kleine plek om te slapen. “Je zit wel echt een week lang bij elkaar op de lip, maar zo leer je elkaar wel goed kennen.”

Het best uit onszelf halen “Mijn uitdaging is om met zulke verschillende mensen een week lang het beste uit onszelf te halen. Het is een combinatie van én met elkaar werken om het schip zo hard mogelijk te kunnen laten gaan en ook om alle weersomstandigheden te trotseren.” Zeeziekte zal waarschijnlijk bij een aantal teamleden opspelen. Vorig jaar was het zo stormachtig, dat bij sommige teams geen enkel teamlid zijn of haar maaginhoud binnenhield. “Dan is het wel een uitdaging om het schip de juiste koers te laten varen, ondanks dat iedereen zo zeeziek is.”

Duurzaam Naast dat zeilen de verbindende factor is tussen de verschillende studenten, is de Rees ook bedoeld om meer aandacht te vragen voor de klassieke zeilschepen. “Maar naast dit algemene thema hebben wij ook ons eigen motto: Sailing towards Sustanability. Zeilen is een duurzame manier om je te verplaatsen. Wij hebben dit ingevuld door bedrijven die zich bezighouden met duurzaamheid te benaderen voor sponsoring. Om zo dit thema meer onder de aandacht te brengen.” Nynke en haar teamgenoten hebben bijvoorbeeld onderbroeken gekregen van eucalyptushout. Voor het maken van deze onderbroeken wordt 4% van het water gebruikt dat normaal voor katoenen onderbroeken wordt gebruikt. “Ik denk dat ook daar een grote uitdaging ligt. Om door te gaan zeilen aandacht te vragen voor het milieu en de wereld leefbaar houden.”

Mieke van Veen