De Ontmoeting: Moustapha Seck

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Moustapha Seck, djembémuzikant.

Wie ben je? “Mijn naam is Moustapha Seck en ik ben 46 jaar. Ik kom uit Senegal en ik groeide op in een Senegalese griotfamilie. In West-Afrika zijn de griots het kloppende hart van de traditionele media. Met muziek, zang en het gesproken woord maken ze allerlei soorten nieuws wereldkundig. Van jongs af aan speel ik al djembé. Ik ben werkzaam als muzikant, ik geef lessen en treed zelf ook af en toe op.”

Kun je wat vertellen over je werk als muzikant? “Ik geef voornamelijk djembélessen. In de vorm van cursussen, lessen en workshops. Elke woensdagavond van 18.15-21.00 geef ik djembéles aan kinderen en volwassenen. Iedereen die een keer mee wil doen, kan bij mij altijd een proefles volgen. Als gastmuzikant speel ik in bands en orkesten. Ik verzorg optredens voor bedrijven, scholen en particulieren in heel Nederland en over de grens. Zo zit ik onder andere in de familiegroep Deggo, Thiossane Afrique, in Ousman Wereldmuziek en Melodic Rootz. In Jungle Warriors speelde ik samen met Jan Kuiper en Mamour Seck. Ook speelde ik samen met Saskia Laroo. In samenwerking met het Concertgebouworkest werkte ik mee aan een unieke uitvoering van Peter en de Wolf, het Russische muzikale sprookje. Tijdens de theatertour Zonnekoningen van het Internationaal danstheater begeleidde ik de dansers live op het podium samen met Pape Seck, Mousse Pathe M’baye en Cheikh Ibra Fall.”

Wat was je eerste kennismaking met een muziekinstrument? “Het eerste muziekinstrument dat ik kon bespelen, is de sabar. De sabar is een typisch Senegalese trommel. In de loop van de jaren zijn daar nog meerdere instrumenten bij gekomen. Zo bespeel ik onder andere de djembé, doundouns, tama en conga. Ik heb een goede beheersing van de traditionele West-Afrikaanse percussie, maar ook jazz en Latijns-Amerikaanse ritmes heb ik in de vingers. Ik werk samen met nationale en internationale muzikanten.”

Wat is je eerstvolgende optreden? “Mijn volgende optreden is met verstandelijk beperkte mensen van Talant. Ik geef ze tien lessen en na die tien lessen laten de mensen horen wat ze hebben gedaan. Dat doe ik samen met andere muzikale collega’s via Ateliers Majeur. Die uitvoering is in de Rinkelbom in Heerenveen en begint om 20.00 uur. De entree is gratis. Meer informatie is te vinden op mijn site: http://www.moustaphaseck.nl/.”

Waarom is muziek je passie? “Wat ik zo leuk vind aan de muziek, is dat ik daar mensen blij mee maak en daardoor word ik er zelf ook blij van. Het is geweldig om te ervaren hoe de dynamiek van de Afrikaanse ritmes ontspanning en enthousiasme brengt. Algauw ontstaat er een echt groepsgevoel.”