De Uitdaging: “Weten wat hier kan”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Christel Koning, eigenaresse van De Koningshof in Heerenveen.

Christel Koning (37) is geboren en opgegroeid in een hotel. Een hotelkamer was haar slaapkamer en het restaurant was de woonkamer. Horeca was altijd om Christel heen. Het zit in haar familie en in haar bloed. Oorspronkelijk was het niet de bedoeling dat Christel ook in de horeca terecht zou komen. Ze wilde graag kinderarts worden bij Artsen zonder Grenzen. Maar het leven gaat soms anders en ze is culturele antropologie en sociologie van de niet-Westerse samenleving gaan studeren. Ze kon als receptioniste aan de slag in Londen en die kans wilde ze niet laten lopen. Vele andere horecafuncties volgden voordat ze terecht kwam in het familiebedrijf. Nu is ze eigenaresse van De Koningshof in Heerenveen.

Reizen “Horeca was er altijd, maar was zeker niet iets wat ik later ook moest gaan doen. Ik wilde graag naar het buitenland, ik ben gek van het buitenland en van reizen. Ik heb een aantal maanden in Australië gebackpackt en in Zuid-Afrika gezeten. Toen tijdens mijn studie de kans voorbij kwam om naar Londen te gaan, heb ik ook niet lang getwijfeld. Antropologie was toch niet mijn droom”, vertelt Christel Koning. Tijdens haar verblijf in Londen, herinnerde een vriendin haar eraan dat ze altijd nog een keer terug zouden gaan naar Barcelona om daar te werken en te wonen. Christel nam ontslag en vertrok voor een jaar naar Barcelona. In die tijd kocht haar vader hotel de Heidehof en had receptionistes nodig. “Hij haalde me letterlijk op uit Barcelona. Als familie werken we samen en hij had me nodig. In 2004 ben ik toen in hotel de Heidehof begonnen.”

Familie Toch bleven ook altijd haar plannen om kinderarts te worden aanwezig. “Ik werkte later vijf jaar op Ameland en toen ben ik heel bewust gaan sparen zodat ik weer een studie kon doen. Alleen het leven loopt soms wat anders dan je je van te voren bedenkt. Mijn vader wilde het op dat moment rustiger aan gaan doen, de crisis was aan de gang en daarom ben ik toen weer terug naar huis gegaan om in De Koningshof te werken. En dat doe ik nu nog steeds.” De Koningshof ademt familie. In De Koningshof werkt Christel onder andere samen met meerdere familieleden en haar ouders denken nog graag met haar mee.

Paul Kruger Voorheen verdeelde Christel haar tijd tussen De Koningshof en restaurant Paul Kruger. Maar van die laatste heeft ze met pijn in haar hart afscheid genomen. “Als familie willen we een bepaald product leveren, maar daarover waren we niet tevreden omdat we constant onze aandacht moesten verdelen. Nu merken we, doordat we Paul Kruger verhuren aan De Lachende Koe en we de focus op De Koningshof hebben kunnen leggen, dat we hier kunnen gaan bouwen. We hebben onder andere de traditionele kaart teruggebracht met het flamberen aan tafel. Ook zijn wij aan het renoveren. Dat kan nu omdat we alle aandacht en tijd aan De Koningshof kunnen besteden.”

Verenigingen Haar tijd besteedt Christel ook aan verschillende besturen waarin ze zit. Zo is ze onder andere voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Heerenveen. Haar rol houdt in dat ze namens de horeca gesprekspartner van de gemeente is. Ook is ze secretaris van Commerciële Club Zuid-Friesland en zit ze in het bestuur van Heerenveen ’n Gouden Plak. “Ik vind samenwerken en verbinden erg belangrijk. Alleen kun je helemaal niks. Ik vind de gemeenschap belangrijk en Heerenveen is een ontzettend mooi dorp. Wij moeten er met z’n allen wat moois van maken. Als iets niet zo goed loopt of minder gaat, kun je wel gaan roepen wat iedereen niet goed doet, maar wat schiet je daar mee op? Niets. Je kunt beter de schouders eronder zetten en er tegenaan gaan.”

Weten wat er kan “Ik merk dat veel mensen niet in de gaten hebben wat hier in De Koningshof gebeurt. Ik merk dat sommige mensen het heel erg onderschatten. Daar zie ik een uitdaging.” De Koningshof is heel divers. Naast diner en lunch wordt er van alles georganiseerd. Zo is De Koningshof de grootste cateraar van Heerenveen en bedient groepen van 10 tot 3000 personen. “Maar ook verhuren wij verschillende ruimtes van 25 gasten voor kleinere meetings tot maximaal 500 gasten. Er worden verjaardagen en bruiloften georganiseerd en ook komen er toneelverenigingen en kaartenclubs waarvan één al bijna 150 jaar bestaat. Ons terras heeft de hele dag zon en voor de zomer hebben wij een loungeterras in de planning. Zoals wij nog meer renovaties op het programma hebben staan. Mijn uitdaging is dan ook dat mensen weten wat hier allemaal kan en dat ze ook komen om dat zelf te beleven. Of dat wij naar ze toekomen met de catering.”

Een gouden plak Naast haar uitdaging zou Christel nog van alles willen toevoegen aan De Koningshof. “Ik zou wel een speeltuin willen, ik heb allemaal ideeën voor het terras en heb nog een wensenlijst voor onze grote zaal. Er kan hier nog heel veel.” En of ze nog een keer naar het buitenland gaat? “Dat hoop ik wel. Maar dan waarschijnlijk voor een vakantie, ik ben met De Koningshof nog lang niet klaar. Hoe langer ik hier in Heerenveen ben, hoe meer het in mijn hart gaat zitten. Fryslân is ontzettend mooi en Heerenveen is wat dat betreft met recht een gouden plak.”

Mieke van Veen