De Ontmoeting: Carla Bosma

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Carla Bosma, aanspreekpunt van Steunpunt Minima Stichting Houvast.

Wie ben je? “Mijn naam is Carla Bosma en ik ben geboren op 6 maart 1951. Ik heb twee zonen op wie ik apetrots ben. In 1986 ben ik in Heerenveen komen wonen. Daarvoor heb ik gereisd. Sinds 1992 werk ik bij Stichting Houvast. Als aanspreekpunt beheer ik onder andere het adressenbestand, doe het spreekuur en alle overige zaken voor het secretariaat.”

Waarom is Stichting Houvast opgericht? “De officiële oprichting werd in 1998 gedaan in verband met een groeiende groep mensen. Indertijd was onze eerste bijeenkomst in de voormalige ‘Rank’. Dit had te maken met onvoldoende informatie over de sociale wetgeving en de rechten en plichten. We gaven een nieuwsbrief uit waarin tevens kritische kanttekeningen werden gezet en cartoons. Als actie zijn we toen de eerste ‘Kerst-verlichtings-Actie’ gestart. Ook hadden we dankzij een sponsor een caravan even buiten Heerenveen waar mensen een weekje tot rust konden komen. Een vrijwilliger gaf daar ook gratis surflessen bij.”

Wat is Stichting Houvast Heerenveen? “De Stichting staat voor de vertaling ‘Heerenveense Overleggroep Uitkeringsgerechtigden Voor ’n Aanvaardbare Sociale Toekomst (HouVast)’.  Wij zetten ons in om mensen te helpen en te ondersteunen in moeilijke situaties. Dat kan op gebied van bezwaarschriften en overige procedures. Daarnaast kan ondersteuning  bestaan uit een noodvoorziening (voeding), gratis kleding, via ons woensdagochtendspreekuur op de Herenwal 2 gratis brood en zo nodig huishoudelijke spullen. Stichting Houvast is bedoeld voor iedereen die hulp nodig heeft. Naast praktische hulp, geven we ook een koffietafel waar het niet uitmaakt hoe oud je bent, welke kleur je hebt, welke sekse je draagt of welk geloof je hebt. Ook zijn we niet aangesloten bij welke politieke partij dan ook.”

Wat voor activiteiten organiseert Stichting Houvast? “Onder andere een jaarlijkse gratis dagtocht en onze bekende ‘Kerst-verlichtings-Actie’. Bij de dagtocht richten we ons grotendeels op alleenstaande ouders, maar anderen sluiten we nooit uit. Speciaal voor kinderen regelen we in de vakanties dat ze gratis naar de bioscoop kunnen of een andere activiteit. Rond Sinterklaas organiseren we een speelgoedactie. De activiteiten wisselen van aantal omdat dit afhankelijk is van giften. Ook via Hart voor Heerenveen hopen we altijd ondersteuning te vinden.”

Waarom werkt u voor Stichting Houvast? “Het fijnste van dit werk is dat je iemand kunt helpen zonder iets terug te verlangen. Om iemand blij te maken. Dan is het goed. De inzet van onze vrijwilligers maakt dit werk bijzonder omdat we zo klein begonnen zijn. Niet alleen in de praktische zin, maar ook op gebied van welzijn. Al met al denk ik dat het een levensinstelling is hoe je in de wereld staat. In dit geval dan in Heerenveen. Dus ik denk dat ik in een andere plaats, in een ander land, precies hetzelfde had gedaan: hulp geven.”