De Uitdaging: “Heerenveen sterker maken”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Hans Blom, manager van de HEMA in Heerenveen.

Hans Blom (36) heeft een, zoals hij het zelf noemt, van-vakkenvuller-tot-eindverantwoordelijke-verhaal. Als scholier begon hij bij HEMA Heerenveen en verrichtte daar allerlei hand- en spandiensten. Hij had goed contact met de eigenaar. Had hij na schooltijd wat uurtjes over, dan liep hij de HEMA binnen en zocht zelf een klusje dat hij kon doen. Op een gegeven moment verloren ze elkaar een beetje uit het oog, maar toen kreeg Hans een telefoontje van de eigenaar met de vraag of hij als verkoopchef aan de slag wilde. Dat was ongeveer tien jaar geleden. Inmiddels is Hans letterlijk en figuurlijk op de stoel van zijn werkgever gaan zitten.

Retail “Toen dat telefoontje kwam, stond ik op het punt om te beginnen met een studie makelaardij. Ik moest kiezen tussen studeren of gaan werken. Ik koos voor dat laatste en daar heb ik totaal geen spijt van gehad”, vertelt Hans Blom. Hij heeft eerst een jaar in het filiaal in Leeuwarden gewerkt om het vak goed te leren, daarna kwam hij in Heerenveen terecht. “Wat mij over de streep trok, was dat ik het en superleuk bedrijf vind en dat ik goed contact had met de eigenaar van het bedrijf. Het is niet zo dat ik een hart voor de retail had, maar dat heeft zich wel heel sterk ontwikkeld daarna. Ik vind het een prachtige tak van sport en die tak wordt eigenlijk steeds moeilijker. Maar moeilijker vind ik ook interessanter.”

Afwisseling Had dat telefoontje niet plaatsgevonden, dan was Hans waarschijnlijk niet terechtgekomen bij HEMA. Dan was hij eerder de makelaardij in gegaan. “Ik houd van huizen kijken, in mijn hoofd verhuis ik wel drie keer per week. Dus vanwege die interesse zou ik makelaardij gaan studeren, maar achteraf denk ik dat het werk dat ik nu doe veel beter bij mij past. Dat komt doordat ik hier meer afwisseling in mijn werk heb. Ik run een bedrijf, heb te maken met externe partijen en ik werk met allemaal verschillende artikelgroepen.” Hans heeft behoefte aan afwisseling en vernieuwing. Hij is iemand die dingen oppakt en structuur veranderen erg leuk vindt. Het daarna borgen van die veranderingen is niet zijn sterkste punt. “Mijn ideale situatie is dat ik ideeën bedenk, het doel bereik en dat anderen dan zorgen dat die doelen worden gehandhaafd.”

Verenigingsleven Wat ook bijdraagt aan de afwisseling in het werk van Hans, is dat hij betrokken is bij drie verenigingen: Stichting Leegstand, Stichting Centrummanagement Heerenveen en de Heerenveense Ondernemings Vereniging (HOV). “Bij die laatste ben ik nu ongeveer twee jaar betrokken. Als grote winkelier als HEMA vind ik dat je een verantwoordelijkheid hebt en dat je dan eigenlijk wel mee moet doen. Daarom ben ik een keer aangeschoven bij een vergadering als toehoorder en van het een kwam het ander. Samen met Henk Gijzen ben ik nu voorzitter van de HOV.” De HOV behartigt de belangen van de ongeveer 200 winkeliers in Heerenveen.

Centrum Heerenveen “Ik ben positief over de binnenstad van Heerenveen. Er zijn natuurlijk dingen voor verbetering vatbaar, maar ik denk dat wij best een goed winkelaanbod hebben, de mix van winkels is sterk. Qua uitstraling kunnen we beter, er mag wat meer sfeer toegevoegd worden. Dat kan bijvoorbeeld met groen.” Verder hoopt Hans dat er meer plaatselijke, kleine ondernemers met ambachten naar het centrum komen. “Die kansen liggen er ook zeker. Je hebt absoluut de grotere ketens nodig voor de aantrekkingskracht en om een compleet aanbod te bieden, maar ik denk wel dat er een hele goede mix moet zijn met kleinere ambachtswinkels.” Aan de ondernemers ligt het volgens Hans zeker niet. “We hebben enthousiaste ondernemers die wat van de stad willen maken. Ik ben ook bezig met het aanstellen van een centrummanager en dan gaat die samenwerking met bestuur en ondernemers nog sterker worden.”

Veel leren De uitdaging van Hans is tweeledig. “Ik wil nog steeds heel veel leren van de mensen met wie ik nu samenwerk en de besturen waarin ik zit. Daar leer ik vreselijk veel van. Ik wil mezelf zien groeien. Als ik mezelf vergelijk met hoe ik eerst in het bestuur zat en hoe ik mijzelf nu echt een serieuze partij vind, dan zie ik dat ik groei doormaak. Dat blijft gewoon een uitdaging.” Ook heeft Hans de uitdaging om echt die stappen te gaan maken die Heerenveen nog sterker maken. Hij hoopt dan ook dat Heerenveen over een jaar nog aantrekkelijk voor de ondernemer is om zich hier te vestigen en voor de consument om hier te winkelen. “Een grote uitdaging voor mij en Heerenveen is om meer vanuit een visie te werken. We hebben nog wel eens de neiging om te anticiperen in plaats van de gebeurtenissen voor te zijn. ”

Humor Als het zo doorgaat zoals het nu is, dan ziet Hans zichzelf over tien jaar nog wel bij HEMA werken. “Ik wil blijven leren en ontdekken. Ook zeker in het omgaan met mensen en hoe je dingen voor elkaar kunt krijgen. Dat vind ik een interessant spel.” Hij heeft veel plezier in zijn werk. “Hoe stijf en hoe lastig sommige gesprekken ook zijn, wat ik ook doe en waar ik ook ben, humor vind ik erg belangrijk in mijn werk.”