De Ontmoeting: Klaasje Peters

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Klaasje Peters, zelfstandige in de zorg en vrijwilliger bij het Alzheimer Café Heerenveen.

Wie ben je? “Ik ben Klaasje Voskuil-Peters en ik ben 56 jaar. Onder mijn naam Klaasje Peters werk ik sinds november 2015 als zelfstandige in de zorg. Ik ondersteun, begeleid en adviseer mensen in hun thuissituatie. Ik bied hulp en ondersteuning, vaak bij iemand met de diagnose dementie, maar het kan ook een andere ziekte of aandoening zijn. En ik ben er voor de mantelzorger. Het is niet gemakkelijk om de diagnose dementie te krijgen of de persoon te zijn die naast iemand staat met dementie. Ik kan niet alles veranderen, ik kan wel iets toevoegen waardoor het plezieriger wordt. Naast mijn werk zit ik vanaf mei 2016 samen met andere enthousiaste vrijwilligers in de werkgroep Alzheimer Café Heerenveen.”

Wat is het Alzheimer Café Heerenveen? “Het Alzheimer Café is een samenwerkingsproject van stichting Alzheimer Nederland met Meriant, Sint Maarten Zorggroep, Ziekenhuis Tjongerschans en de gemeente Heerenveen. In 2009 gestart als combinatie met Wolvega, de bijeenkomsten werden om de maand in Wolvega of Heerenveen gehouden. Nu beide zelfstandig. Het Alzheimer Café is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun familieleden, mantelzorgers, vrienden, hulpverleners en andere belangstellenden. Tijdens de bijeenkomsten wordt aandacht besteed aan verschillende thema's die betrekking hebben op de ziekte van Alzheimer. Hiervoor worden gastsprekers uitgenodigd die een specifiek aandachtsgebied vertegenwoordigen. Iedereen die vragen heeft over dementie kan bij een Alzheimer Café terecht. De werkgroepleden van het Alzheimer Café scheppen een gezellige sfeer zodat iedereen zich prettig kan voelen.”

Maandag 6 maart is de volgende editie, welk thema staat centraal? “Deze keer geen lezing of interview. We hebben een Friestalige tweeakter ‘Hjerst!’. Met als thema mensen die ouder worden en vergeetachtig worden. Het verhaal gaat over Herman en Paulien die ieder jaar in de herfst een paar dagen naar een vakantiehuisje gaan. Een vast baken in hun oudere leven. De tijd dat ze elkaar los moeten laten komt steeds meer in zicht. Het Alzheimer Café vindt plaats in Mariënbosch, Fok 55 te Heerenveen, deze keer van 19:00 uur tot waarschijnlijk 21:30 uur. De reguliere bijeenkomsten zijn op de eerste maandagavond van de maand. Van 19:00-21:00 uur. In januari, juli en augustus is er geen Alzheimer Café i.v.m. de vakanties.”

Voor wie is het Alzheimer Café bedoeld? “Het is bedoeld voor mensen met dementie, familieleden, mantelzorgers, vrienden, hulpverleners en andere belangstellenden. Alzheimer Nederland beschikt over een website waar heel veel te vinden is over de ziekte van Alzheimer en alle onderzoeken die hiernaar worden gedaan: www.alzheimer-nederland.nl. Op deze site is ook informatie over de verschillende Alzheimer Cafés te vinden. Tijdens de Café bijeenkomsten is er ook veel papieren informatie beschikbaar. De werkgroepleden hebben kennis in huis en kunnen informeren of doorverwijzen.”