110 koeien omgekomen bij grote brand in Zandhuizen

Heerenveen - ZANDHUIZEN - Bij een grote brand in een koeienstal in Zandhuizen zijn donderdagavond 110 koeien omgekomen. Een reddingsactie mocht niet baten.

De brand brak even na zeven uur door nog onbekende oorzaak uit bij een boerenbedrijf aan de Meuleveldweg in Zandhuizen. De boer ontdekte zelf de brand. Hij en buren die aan kwamen snellen troffen ,,een ramp aan’’.
Een koe wist uit de stal te ontsnappen. Het dier raakte daar echter dusdanig bij verwond dat een dierenarts het moest laten inslapen.
Toen het vuur onder controle was is de dierenarts onder begeleiding van de brandweer naar binnen gegaan om te kijken hoe het met de koeien was. Daar werden de dode dieren aangetroffen. Het grootste deel was al bezweken, koeien die het wel overleefden zijn met een gaspistool doodgeschoten omdat ze te ernstig verwond waren. Brandweerkorpsen uit Noordwolde, Oldeberkoop, Dwingeloo en Vledder rukten uit om het vuur te bestrijden. Uit voorzorg liet de brandweer meteen watertanks aanrukken, omdat de waterwinning in het gebied bijzonder moeilijk is.