De Uitdaging: “Meer dan alleen sporten”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Anne Bart en Mariska de Vries, eigenaren van sportschool The Unit in Heerenveen.

Anne Bart de Vries (34) wist al vroeg dat hij later een eigen sportschool wilde openen. Hij kwam in aanraking met krachttraining toen hij ging trainen voor de keuring van de luchtmobiele brigade. Daar ontwikkelde hij zijn passie voor krachttraining. Anne Bart heeft uiteindelijk ook een tijdje aan bodybuilden gedaan op wedstrijdniveau. Zijn vrouw Mariska (35) had totaal geen sportachtergrond, zij komt uit de marketing en communicatie. Dat veranderde toen ze in 2001 Anne Bart leerde kennen. Door hem raakte ze geïnspireerd om meer te gaan doen met sporten en gezond eten. De twee voegden hun expertises samen en dat resulteerde in het ontstaan van sportschool The Unit in 2013.

Totaalpakket “Mijn passie voor krachttraining is ontstaan toen ik ging training voor de keuring van de luchtmobiele brigade. Daardoor is ook mijn fanatisme voor bodybuilden ontstaan. Toen ik in 2008 in contact kwam met Overload Worldwide, een opleidingsinstituut voor fysieke training en gezondheid, ging er een wereld voor mij open. Toen begon mijn missie om mensen niet alleen op trainingsgebied te willen helpen, maar op alle vlakken om zo hun leven naar een volgend niveau te brengen”, vertelt Anne Bart. De sporter haalde in twee jaar alle opleidingen om dit totaalpakket te kunnen gaan bieden en ging aan de slag als personal trainer in een sportschool. Hier kon hij echter zijn ei niet kwijt en om te voorkomen dat hij ooit zou denken: “had ik maar”, besloot hij samen met Mariska dat ze voor zichzelf zouden beginnen. Mariska richt zich op voeding en coaching en Anne Bart op training en blessurebehandeling.

No-nonsense Sportschool The Unit in Heerenveen heeft een no-nonsense aanpak waarbij de focus ligt op personal training. Groepen zijn niet groter dan twaalf personen. “Onze sportschool oogt ook anders dan een ‘gewone’ sportschool die vaak wat sterieler zijn. Bij ons is het hard werken, de muziek staat wat luider en we stimuleren mensen om verder te gaan dan ze denken te kunnen, op een veilige manier”, zegt Anne Bart. “Bij ons staat ook echt het persoonlijke centraal. We hebben 170 leden en kennen iedereen persoonlijk. Ik wil niet zeggen dat het als familie is, maar het is wel thuiskomen. Er zijn hier tussen de sporters ook echt hechte vriendschappen ontstaan”, vult Mariska aan.

Eenheid De naam van de sportschool is dan ook niet voor niets gekozen. “Unit verwijst naar dat de sportschool gevestigd is in een unit, we begonnen met een en straks voegen we de derde toe. Maar we hebben ook voor die naam gekozen omdat we een eenheid willen uitstralen als team”, aldus Anne Bart. Mariska en Anne Bart hebben hun taken goed verdeeld. “Anne Bart zegt altijd voor de grap: “Ik geef training, Maris doet de rest”. Ik houd me onder andere bezig met voeding en coaching. Meer therapeutisch/lifestylegericht. In een iets langzamer tempo, maar wel consequent je levenspatroon aanpassen om fit en gezond te blijven”, licht Mariska toe. Anne Bart doet ook coaching, alleen hij doet de meer intensievere 12-wekentrajecten. Om bijvoorbeeld in kortere tijd zoveel mogelijk resultaat te generen op het gebied van mindset of het aankomen in spiermassa. Met als doel om dit vast te houden en door te zetten na het traject.

Meer dan sporten “Onze uitdaging is om bij de mensen datgene te activeren dat ze in elk facet van hun leven naar een hoger niveau gaan. Niet alleen de training of voeding, maar dat ze fitter en levendiger in hun leven staan. Alles is met elkaar verbonden, gaat het een goed, dan gaat het ander vaak ook goed”, vertelt Anne Bart. Mariska: “Het blijft bij ons niet alleen bij sporten, het gaat breder.” Het werkt bij het stel zelf ook. Ze hebben drie kinderen en een druk bedrijf, maar eten gezond en hebben tijd om drie keer per week te trainen. “Je moet weten wat je wilt en dat dan ook echt willen. Wij willen mensen inspireren en motiveren om dat in zichzelf op te zoeken en daarmee dan aan de slag te gaan”, licht Anne Bart toe.

Samenwerken Als iets buiten het kunnen van Mariska en Anne Bart gaat, dan verwijzen ze door naar iemand uit hun netwerk. “We hebben een aantal mensen met wie we nauw samenwerken. Onder andere met Jan Nico van Aalsum van diabetesplatform mHealth 24/7. Om mensen met diabetes op te leiden en te stimuleren om hun lifestyle te veranderen en hiermee hun kwaliteit van leven enorm te verbeteren. Ook zijn we net begonnen met Lef, een weerbaarheidsprogramma voor jongeren dat we in samenwerking doen met het Centrum voor Jeugd en Gezin”, vertelt Mariska. The Unit werkt ook samen met ITC Basketball, de basketbaltalentengroep van Friesland.

Bijspijkeren “Wat ik zo leuk vind aan dit werk, is het helpen en stimuleren van mensen. Ik cijferde mezelf vroeger weg, maar nu zet ik mijzelf op een. Doe ik dat niet, dan kan ik ook niet alles geven aan ander”, aldus Anne Bart. Om alles te kunnen blijven geven aan mensen, spijkeren de sportschoolhouders zichzelf steeds bij. “Zodat we altijd samen mensen naar een hoger plan kunnen blijven tillen. Anne Bart op het gebied van training en ik op het gebied van voeding”, sluit Mariska af.