De Uitdaging: “Helpen met studiekeuze”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Ilse Geertsema, student psychologie en eigenaresse van DURF studiekeuze.

Als kind wilde de 23-jarige Ilse Geertsema graag juf worden. Met haar schoolvriendinnetjes oefende ze dit dan ook regelmatig waarbij ze ook alvast werkjes verzamelde. Tijdens haar middelbareschoolperiode begon ze toch te twijfelen over haar studiekeuze, wel was ze er in de derde klas al vrij zeker van dat ze na haar diploma-uitreiking wilde gaan reizen. Dat deed ze ook. Ilse verbleef eerst een maand in Londen om haar Engels bij te spijkeren en vertrok daarna voor vijf maanden naar Zuid-Afrika om vrijwilligerswerk te doen. Ze vond het leuk om de jongeren in de townships dwarsfluitles te geven, maar wat ze echt interessant vond, was om te kijken wat de oorzaak was van de gedragsproblemen die de jongeren hadden. Zo is het gekomen dat Ilse nu psychologie studeert.

Gespreksvaardigheden “Ik moet nog twee maanden en dan heb ik mijn master psychologie. Naast mijn studie geef ik les op de universiteit. Eerst gaf ik les in gespreksvaardigheden bij studenten psychologie en ik geef nu ook les aan geneeskundestudenten”, vertelt Ilse. Het juf zijn is niet helemaal uit Ilse verdwenen. “Ik vind het leuk om mensen wat te leren. Niet een concreet vak als Engels of aardrijkskunde, maar meer de sociale kant. Hoe ga je met mensen om?” De psychologiestudent is ook werkzaam geweest bij een adviesbureau waar ze loopbaanbegeleiding deed voor jongeren en volwassenen. Daar is haar idee ontstaan voor DURF studiekeuze.

DURF studiekeuze Bij het adviesbureau waar Ilse werkte, zag ze dat veel jongeren meerdere dagen langskwamen voor een studiekeuzetraject. Volgens Ilse kon dit ook op een andere manier. Een manier die beter bij jongeren past. “Ik heb gebrainstormd met mijn vriend en ouders, heb wat dingen uitgezocht en toen bleek dat ik door mijn opleiding aan goede gecertificeerde studietesten kon komen, is het gaan rollen. 1 april 2016 vond ik een mooie datum om te beginnen.” Met DURF biedt Ilse online testen aan die als hulpmiddel dienen zodat mensen een goede studiekeuze kunnen maken. “Zo’n test is heel inzichtelijk voor jongeren en beantwoordt vragen zoals: ‘Waar ben ik goed in?’, ‘Wat vind ik leuk?’. De uitkomsten van de testen combineer ik tot een persoonlijk profiel. Op basis van dit profiel raad ik dan meerdere studies aan op verschillende niveaus.”

Durven kiezen DURF studiekeuze is een bijbaan van Ilse. Ze haalt er niet al haar inkomsten uit. “In september zijn jongeren minder bezig met een studiekeuze, laat staan in de zomervakantie.” Wat volgens Ilse haar bedrijf anders maakt dan andere bedrijven die studiekeuzetesten aanbieden, is dat mensen bij haar online de testen kunnen maken en de testen kunnen invullen wanneer het hen schikt. “Ik wilde een nieuw concept bedenken met betaalbare en betrouwbare testen waarbij je alles thuis kunt doen. En dat is DURF.” Waarom de psychologiestudent voor de naam DURF heeft gekozen, is omdat volgens haar veel mensen niet echt durven te kiezen voor hun droom of wat ze écht leuk vinden. “Ik vind het heel belangrijk dat je een studie of beroep kiest dat bij je past en niet per se kijkt naar waar de grootste banenkans ligt. Dat je later iets gaat doen wat je echt leuk vindt en daarvoor moet je soms wel lef tonen. Ik ben ook eerst naar het buitenland geweest terwijl veel mensen tegen mij zeiden dat ik dat niet moest doen. Maar ik ben er daardoor wel achter gekomen wat de studie is die bij mij past.”

Helpen met studiekeuze “Mijn uitdaging met DURF is om jongeren beter te helpen met hun studiekeuze. Maar daarboven staat dat ik het belangrijk vind dat mensen hun eigen kwaliteiten zien en die ook gaan gebruiken. Nu ben ik met DURF op jongeren gericht omdat dat een doelgroep is waar ik nu geïnteresseerd in ben en die ik nu kan helpen. Maar ik vind het ook belangrijk dat volwassenen een baan hebben die bij hen past of jongeren met een rugzakje of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” Het ideaalbeeld van Ilse is dat er meer wordt gekeken naar waar iemand goed in is, dan naar wat iemand allemaal heeft gedaan en wat diegene niet kan. Daar wordt volgens haar nu te vaak naar gekeken. “Iedereen is ergens goed in, dat vind ik belangrijk. Als ik zelf meer ervaring heb opgedaan, dan ga ik andere doelgroepen helpen.”

Kwaliteiten Na haar studie gaat Ilse een baan zoeken. “Ik blijf zeker ook doorgaan met DURF, maar zoals ik al aangaf, is dat meer een bijbaan. Ik vind het leuk om in de trainingswereld terecht te komen. Wat ik nu ook doe bij geneeskundestudenten, trainingen geven, zal ik ook wel bij andere doelgroepen willen doen. In elke bedrijfstak zijn gespreksvaardigheden van belang.” Wat Ilse vooral leuk vindt aan het werk dat ze doet, is mensen laten inzien waar ze goed in zijn. “En als ik daarmee kan helpen door het afnemen van een test of door een paar kritische vragen te stellen, vind ik dat fijn. Ik vind het vooral belangrijk als mensen zelf gaan bedenken wat hun kwaliteiten zijn. Ik kan mensen wel het stapje in de goede richting geven, maar uiteindelijk moet iemand het zelf doen.”

Mieke van Veen