De Ontmoeting: Jocyta Agricola

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Jocyta Agricola, organisator van de Kinderkledingruilbeurs in Luxwoude.

 Wie ben je? “Mijn naam is Jocyta Agricola. Ik doe vrijwilligerswerk en heb ruime ervaring in het onderwijs. Op het gebied van duurzaamheid wil ik proberen andere mensen te inspireren en mijzelf te ontwikkelen. Ik heb mij daarom aangesloten bij Stoere Vrouwen, hét campagnebureau voor het stimuleren van duurzaam consumeren. De geef/ruileconomie spreekt mij persoonlijk aan. De verspilling is enorm als je nagaat hoeveel kleding er op de vuilnisbelt beland. Vijf jaar geleden begon ik om deze reden met het organiseren van ruilbeurzen. Op 1 april vieren we al ons eerste lustrum. We ruilen naast kleding ook (kinder)boeken, tijdschriften, dvd’s, cd’s, stofjes en zaden.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om vrijdag 17 februari een kinderkledingruilbeurs te organiseren? “Eind november vorig jaar organiseerde ik een speelgoedruilbeurs samen met ongeveer vijftien vrouwen. De moeders die daar kwamen, heb ik gevraagd of ze ook zin hadden in een kinderkledingruilfeest. Daarop werd door iedereen positief gereageerd. De organisatie van de ruilbeurs heb ik zelf in handen, maar dat kan niet zonder vrijwilligers. Er is een groep van ongeveer twintig vrouwen die regelmatig meehelpt.”

Wat houdt de Kinderkledingruilbeurs in? “Het is de bedoeling dat men een tas schone, nette kleding inlevert. Kleding waarvan je denkt dat een ander er blij van wordt. De vrijwilligers sorteren deze kleding en leggen alles op maat op de tafels. Als alle kleding is ingenomen, kan iedereen tegelijk gaan ‘shoppen’ en mag de tas weer worden gevuld. Alle maten kinderkleding zijn welkom. De ervaring leert dat er meestal meer kleding binnenkomt, dan dat er wordt mee genomen. Men is blij dat er een goede bestemming voor de kleding is. Kleding die overblijft, gaat naar een goed doel. Men mag maximaal 1 shopper kleding inleveren en deze mag tijdens de ruil weer gevuld worden. Als vrouwen zwanger zijn van hun eerste kindje, dan is het lastig om wat in te leveren. Ze mogen dan wel babykleding komen uitzoeken. Gewoon omdat het kan!”

Hoe kunnen mensen meeruilen? “De Kinderkledingruilbeurs is in Dorpshuis ‘t Trefpunt in Luxwoude (op nog geen 10 minuten rijden vanuit Heerenveen). Men mag komen inleveren vanaf 19.30-20.00 uur. Het ruilen start om 20.30 uur. Voor meer informatie verwijs ik naar: http://kledingruilbeurs.weebly.com/. Het is handig om aan te melden, om teleurstellingen te voorkomen. Dat kan door een mail te sturen naar kledingruilbeurs@gmail.com. De entree is vastgesteld op 3 euro. Hiervan kunnen wij de zaalhuur betalen en kunnen we de ruilers een consumptie aanbieden.”