“We kunnen elkaar alleen maar versterken”

Heerenveen - Broers Douwe en Ron Albada van cateringbedrijf D&R Catering bestaan dit jaar drie jaar. Hun vierde jaar beginnen ze met een nieuwe stap. Vanaf 1 maart gaan ze een samenwerking aan met MindUp.

MindUp begeleidt mensen met een psychiatrische stoornis of psychosociale problematiek die hen beperkt bij het wonen, werken en meedoen in de samenleving. “Wij van MindUp hebben verschillende vestigingen in Friesland. Op de locatie aan de Uhlweg in Heerenveen gingen we de keuken sluiten. Dat kwam D&R Catering ter ore en die hadden wel interesse”, legt Douwe Weening, manager van MindUp, uit. “Wij wilden uitbreiden. De keuken waar we nu zitten, wordt te klein en toen we hoorden van de keuken van MindUp zijn we om de tafel gaan zitten”, vertelt Douwe Albada.

Uit het gesprek kwam naar voren dat beiden partijen elkaar goed kunnen gebruiken. “Wij hebben een keuken, Douwe en Ron zoeken een keuken, dus we kwamen er al snel achter dat we zouden kunnen samenwerken. We wilden het alleen niet laten bij een verhuur van de keuken. We zijn er ook op uitgekomen dat D&R Catering plaatsmaakt voor onze cliënten, zodat die kennis kunnen maken met een professioneel cateringbedrijf”, aldus Weening.

Weening: “Als MindUp proberen we samen met cliënten toe te werken naar een stap richting zelfstandig werk of een stage. Maar die stap is soms best heel groot. De samenwerking met D&R Catering is een mooie tussenstap.” Cliënten krijgen de kans om erachter te komen wat het werken in de horeca en een cateringbedrijf inhoudt. Daar hoort bijvoorbeeld ook werken in de weekenden bij. “Ze kunnen er bij ons achter komen of ze dat leuk vinden of niet. Voor ons verandert er verder niet heel veel. We zijn beide chef-kok geweest en werkten ook al eerder met stagiaires. We willen graag ons enthousiasme over gezond eten koken overbrengen op anderen”, licht Ron Albada toe.

De mannen van D&R Catering blijven gewoon cateren. “Dit doen we ernaast. Er verandert niks aan ons cateringbedrijf. We hebben nu alleen de samenwerking dat we cliënten gaan opleiden erbij. Ook gaan we gewoon door met het bezoeken van basisschoolkinderen op onze bakfietsen”, aldus Douwe Albada. Ron voegt toe: “Wij willen verder met ons cateringbedrijf en dan is dit een mooie volgende stap. Wij willen graag datgene bijdragen dat ervoor zorgt dat de cliënten kunnen doorstromen naar een baan in een mooi restaurant.”

“De winst in deze samenwerking zit hem erin dat er niet per se wordt gekeken naar de psychische klachten van de cliënten, maar of ze het in zich hebben om een goede kok te worden. Bij Douwe en Ron leren ze de basistechnieken. Hoe snijd ik dit? Hoe verzorg je een catering?”, zegt Weening. De basis van de samenwerking is dat MindUp de ruimte verhuurt en de broers daarin hun cateringbedrijf runnen. En daardoor is er een plek gecreëerd waar de cliënten van MindUp volop kunnen leren. “We kunnen elkaar alleen maar versterken.”

Mieke van Veen