De Uitdaging: “400 km fietsen voor Amref”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Rolf Hoekstra en Pieter Lenstra. Zij gaan in oktober meedoen aan de Africa Classic.

Rolf Hoekstra (32) en Pieter Lenstra (28) kennen elkaar via de HANOS waar ze beiden werkzaam zijn. Pieter is eindverantwoordelijk voor de versafdelingen en Rolf is afdelingsverantwoordelijke van de visafdeling. De mannen zijn nu zo’n zes jaar vrienden. Beiden zijn sportief ingesteld en willen graag een keer wat doen voor het goede doel. Een Facebookbericht van de Africa Classic om ruim 400 kilometer te gaan fietsen in Tanzania en zo geld op te halen voor Amref Flying Doctors, zagen de mannen dan ook als uitgelezen kans om iets voor een goed doel te betekenen.

Africa Classic “We zijn fanatieke mountainbikers, dat soort dingen like ik ook op Facebook en toen kwam ook een berichtje van de Africa Classic voorbij. Dat leek me wel wat. Ik ging naar Pieter toe en hij was ook enthousiast. Die avond belde hij mij dat hij al had geboekt”, vertelt Rolf Hoekstra. “Ik hoopte maar dat Rolf zich ook zou inschrijven, anders sta ik daar straks in mijn eentje”, aldus Pieter Lenstra. De Africa Classic is een zesdaagse fietstocht van ruim 400 kilometer in Tanzania. Deelnemers dienen van tevoren minimaal 5000 euro op te halen. Dat geld wordt gedoneerd aan Amref Flying Doctors, een organisatie die werkt aan een betere gezondheid van kwetsbare mensen in Afrika.

Geld ophalen Aan de Africa Classic doen 100 deelnemers mee. “Het is een vliegtuig vol dat daar heengaat. KLM sponsort daarin en sponsort de bagage. Zelf betalen we 1900 euro voor de reis”, licht Rolf toe. “Maar we mogen pas mee met de reis als we samen 10.000 euro sponsorgeld hebben opgehaald. Als je minder verzamelt, mag je niet mee. Het is wel belangrijk dat mensen weten dat wij met het geld dat we ophalen, niet onze reis betalen. Die betalen we zelf”, voegt Pieter toe. De mannen moeten begin oktober samen 10.000 euro bij elkaar hebben. Maar ze zijn het unaniem eens dat ze dat wel gaan redden. Zelf hebben ze het streven om ruim 15.000 euro op te halen. Met dat geld kan Amref Flying Doctors onder andere 1500 personen toegang geven tot schoon water en sanitaire voorzieningen.

Benefietdiner “Wij organiseren 12 februari een benefietdiner in restaurant Het Ambacht in Heerenveen. Na die avond hebben we onze 10.000 euro bij elkaar. Rolf en ik hebben beiden liefde voor mooie producten, voor koken en alles wat daar mee te maken heeft en de link met het organiseren van een benefietdiner was dan al snel gelegd. We wilden ook niet met een collectebus langs de deuren, maar het groots aanpakken”, vertelt Pieter. HANOS stelt producten beschikbaar voor het diner. Gekookt wordt er door vijf sterrenchefs: Henk Markus, Jan Smink, Pascal Jalhay, Jan Gaastra en Arjan Bisschop. Rolf: “Het was niet moeilijk om de chefs aan te trekken. Iedereen reageerde enthousiast en wilde meewerken. Binnen 2,5 dag hadden we het rond. Maar daar blijft het niet bij, we zijn heel druk met de voorbereidingen. Ook organiseren we die avond een veiling en daar moet ook veel voor worden geregeld.”

400 kilometer volbrengen De uitdaging van Rolf en Pieter is momenteel dan ook dat het benefietdiner de twaalfde tot in de puntjes is verzorgd. Pieter: “We vinden het op dit moment heel belangrijk dat de benefietavond optimaal verzorgd is en dat de avond ver boven de verwachting van de gasten is. Maar dé uitdaging draait om Amref.” “De ultieme uitdaging is om het geld bij elkaar te halen en die 400 kilometer te volbrengen. Dat is ons doel en is het project dat je aangaat”, vult Rolf aan. Na de benefietavond staat er 17 februari een ijshockeywedstrijd op de planning waarbij de UNIS Flyers in shirts van Amref gaan ijshockeyen die na de wedstrijd worden geveild. Daarnaast gaat er nog 1 euro per verkocht kaartje in de pot. En ook zijn de vrienden in de zomer in te huren om barbecues te verzorgen. Alle activiteiten van de mannen zijn terug te vinden op hun website: www.heerenveenmeetsafrica.nl.

Een verschil maken Waarom de vrienden dit doen, is omdat ze met een voor hen relatief kleine inspanning, een mooi resultaat neer kunnen zetten. “Dat ik nu de mogelijkheid heb om op een mountainbike projecten te bezoeken en kan kijken waar Amref voor werkt en waar ons geld dus heengaat, vind ik erg gaaf. Maar ook om de confrontatie aan te gaan met het leven daar vergeleken met het leven hier”, licht Rolf toe. Pieter kan zich daarin vinden en vult aan: “We zijn ons er bewust van in wat voor luxe we leven en vinden het belangrijk om ook wat goeds te betekenen voor mensen die dat niet hebben. Dat we even met de neus op de feiten worden gedrukt. De wereld verbeteren we hier niet door, maar we kunnen wel voor mensen een verschil maken.”

Mieke van Veen