De Uitdaging: “Naar de Olympische Spelen”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer bobsleeër Jeroen Piek die er alles aan doet om volgend jaar mee te doen aan de Olympische Spelen.

Nu gaat goed met Jeroen Piek (26), twee jaar geleden was dat wel anders. Toen raakte hij depressief. Die depressie kwam door een aantal factoren. Jeroen was niet goed genoeg om met het Nederlands bobsleeteam mee te mogen naar de Olympische Spelen in Sotsji, hij had al ruim 2,5 jaar een knieblessure die veroorzaakt werd door overtraining, werd ontslagen op zijn werk en zijn oma en de oma van zijn vriendin Tessa werden ernstig ziek. Jeroen kon dit niet allemaal tegelijk verwerken, hij raakte ernstig depressief en zag op zijn dieptepunt het leven niet meer zitten.

Accepteren “Mijn leven stond op zijn kop. En niet alleen die van mij, maar ook die van mijn omgeving. Vooral die van Tessa en mijn ouders. Ik kon niks meer, fysiek en mentaal. Ik ging van alles kunnen, naar niks meer kunnen. Dat is wel een hele grote stap en dat was behoorlijk confronterend en moeilijk”, vertelt Jeroen Piek. Het heeft zo’n vier maanden geduurd voordat Jeroen kon accepteren dat hij depressief was. “En dan moet je er nog iets mee doen, maar wat? Dat was een hele zoektocht.”

Keerpunt Jeroen kwam eerst terecht bij de dagbehandeling van de GGZ. Hij is daar een half jaar geweest, maar voelde zich daar onbegrepen. “Ze waren daar niet per se gespecialiseerd in topsport en heel veel van mijn problemen kwamen voort uit mijn topsportcarrière. Ik besloot dan ook om met een sportpsycholoog om tafel te gaan zitten. Na een aantal gesprekken stelde hij mij de vraag: Als je nou diep in je hart kijkt, wat wil je nou echt? Het enige wat ik kon bedenken, was sporter zijn of het leven als sporter.” Dit maakte iets los in Jeroen, hij was er nog niet, maar dit was wel een keerpunt. Een stapje verder in de goede richting.

Zelfverzekerder “Het belangrijkste was dat ik mezelf weer moest terugvinden. Ik had mijn hele identiteit gekoppeld aan het atleet zijn. Maar naast atleet, ben ik ook mens. Dat gedeelte van mens zijn, was ik kwijt en moest ik opnieuw ontdekken. Dat kon wel in samenwerking met de GGZ, maar dan gericht op persoonlijkheidsontwikkeling.” Heel geleidelijk ging het weer de goede kant op. Er kwamen steeds meer positieve dingen in het leven van Jeroen, hij ging weer werken, kwam daardoor terug in de maatschappij en kon weer sporten en had daar plezier in. “Ik ben nu niet meer depressief, maar het blijft altijd ergens in mijn achterhoofd meespelen. Ik vind het ook wel fijn om daar af en toe aan terug te denken, hoe het toen was en hoe het nu is. Dat maakt me nu een stuk trotser en zelfverzekerder. Ik weet waar ik vandaan kom.”

Verhaal nog niet af Na alles wat hij heeft meegemaakt, gaat Jeroen nog een keer proberen om als bobsleeër mee te doen aan de Olympische Spelen. “Dat doe ik omdat ik het plezier weer terug heb in mijn sport en ik merkte dat het al snel weer heel goed ging en ik weer op het niveau zat waar ik daarvoor ook zat. Het gaat zelfs nog iets beter. Mijn bobsleecarrière voelde voor mij ook nog niet af. Ik ben er op een manier uitgegaan die ik zelf niet gekozen had. Mijn verhaal is nog niet af, daarom ga ik het nog een keer doen, maar wel op een andere manier.”

Crowdfunding Om volgend jaar ook daadwerkelijk als remmer in de viermansbob aan de start van de bobsleebaan te staan in Pyeongchang, is Jeroen hard aan het trainen. Wil hij zich kwalificeren, dan moet hij in oktober 2017 bij de beste drie remmers van Nederland komen te zitten. Hij zal dan deel uitmaken van team De Bruin en met dat team moet hij in januari 2018 gemiddeld een top 12 bij de World cup Ranking hebben. “Het zijn nog een aantal stappen, maar ik heb er vertrouwen in. Momenteel train ik vier tot vijf keer per week. Dat is voornamelijk krachttraining en het werken aan mijn snelheid. Het belangrijkste is eigenlijk dat ik het financiële gedeelte rondkrijg. Dan kan ik ook trainen op de startbaan in Harderwijk met een bob op wieltjes.” Jeroen is een crowdfundingsactie gestart om de benodigde 7000 euro op te halen. Hij heeft dit geld onder andere nodig om reiskosten naar Harderwijk te dekken en om trainingskleding en trainingskampen te betalen. Er is nu ruim 2600 euro opgehaald. Zijn campagne is te vinden op www.wijzijnsport.nl.

De Olympische Spelen halen “Mijn uitdaging is om het geld bij elkaar te krijgen, daarna het bobsleeteam te halen en dan met dat team naar de Olympische Spelen te gaan. Het zijn die drie factoren die dit tot een uitdaging maken.” Bang dat het weer fout gaat als hij de Olympische Spelen niet haalt, is Jeroen niet. “Ik heb het al een keer meegemaakt, weet nu mijn eigen valkuilen en pak het heel anders aan dan vier jaar geleden. Ik heb nu een team om mij heen dat ik zelf heb uitgezocht en waarin mensen zitten die echt voor mij klaar staan en mij willen helpen. Maar het allerbelangrijkste is dat mijn ouders, schoonouders en Tessa, die mij altijd is blijven steunen, achter mij staan. Zonder hen kan ik dit allemaal niet doen.”

Mieke van Veen