De Ontmoeting: Anke van Baar

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Anke van Baar, onderwijsmanager van het TAlentencollege.

Wie ben je? “Mijn naam is Anke van Baar, ik werk ruim 40 jaar in het onderwijs en woon sinds 1999 in Heerenveen. Tot dat jaar heb ik op verschillende plaatsen in Noord Holland gewoond en gewerkt. In Alkmaar met VMBO-jongeren in het individuele onderwijs. Na mijn studie orthopedagogiek heb ik 10 jaar een school voor voortgezet speciaal onderwijs in Haarlem geleid. Daarna zijn wij met onze jonge dochters bewust vanuit de Randstad naar Heerenveen verhuisd, een besluit waar wij nooit spijt van hebben gehad. Op de Buitenbaan, het Junior College van OSG Sevenwolden heb ik wederom 10 mooie jaren als directeur gehad. In 2009 heb ik de kans benut om een switch te maken en gesolliciteerd naar de functie van onderwijsmanager TAlentencollege, een baan waarin ik nog steeds met veel plezier werk. Drie jaar geleden is daarnaast de projectleiding van de SportLifeStyle School, geïnspireerd vanuit de ervaringen met het TAlentencollege, bijgekomen. SportLifeStyle is een opleiding voor de eerste drie jaren voortgezet onderwijs met sport als profiel.”

Wat houden je werkzaamheden als onderwijsmanager van het TAlentencollege in? “Het TAlentencollege is de O van het CTO, het Centrum van Topsport en Onderwijs, hier in Heerenveen. Bij de start kregen wij de uitdagende opdracht om onderwijs te ontwerpen voor 12- tot 20-jarigen, waarbij de (top)sport leidend is. De Stuurgroep CTO had voor de werving van het CTO in de gemeente Heerenveen een futuristisch plan ingediend met als doel: twee gouden medailles, één in de sport en één in het onderwijs, het diploma. Onze leerlingen van de vier CTO- sporten (zwemmen, judo, turnen en schaatsen) trainen gemiddeld 25 uur per week en hebben ongeveer 15 uren over om onderwijs te volgen. Mijn taak is om samen met een team van drie studiecoaches een onderwijsconcept te ontwerpen, uit te voeren en voortdurend te verbeteren. In de praktijk begeleid ik de integrale opzet van het onderwijsconcept en stem af met het CTO. Ik onderhoud veel contacten met de sportbonden van de vier CTO sporten en met vertegenwoordigers van tien andere sportorganisaties voor het project van de SportLifeStyle School.”

Wat vind je leuk en uitdagend aan je werk? “De grote uitdaging bij het TAlentencollege was natuurlijk: gaat dit alles lukken? Nu, na inmiddels 7 jaar, weten we dat het antwoord ja is. Met het hele onderwijsteam en de facilitering van het CTO zijn er legio voorbeelden te geven van de ‘twee gouden medailles’: ik denk aan Antoinette de Jong, Celine van Gerner, Suzanne Schulting, Kai Verbij, Natascha Ausma, Marrit Steenbergen, Liesette Bruinsma en vele anderen. Elke dag is het nog steeds geweldig om dit maatwerksysteem uit te bouwen, het is heel leuk om echt de leerling in zijn/haar ontwikkeling centraal te stellen, met persoonlijke maatwerkbegeleiding.”

Je bent 5 februari te gast bij de Voorbeschouwing, waar kom je over praten? “In de Voorbeschouwing zal ik wat meer vertellen hoe wij het concept hebben vormgegeven, samen met Gerben, de bondscoach turnen. Wij zijn in 2009 in het diepe gesprongen en met vallen en opstaan is er een model waar scholen in Nederland en CTO’s naar komen kijken. De Voorbeschouwing begint 5 februari om 12.30 en duurt tot 14.00 uur in restaurant ’t Gerecht in Heerenveen.”