De Uitdaging: “Kleinschalig blijven”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Daniëlle Jochems, eigenaresse van woon- en dagbesteding Uniek Talent.

Ze begon met een kantoorbaan, maar Daniëlle Jochems (37) is niet iemand die stil kan zitten en helpt liever andere mensen. Ze switchte daarom zeventien jaar geleden om naar de zorg. Ze begon als slaapwacht binnen een organisatie, haalde haar SPW diploma en werkte daarna een lange tijd bij verschillende (grote) organisaties. Op een gegeven moment dacht ze: het moet anders. Danielle vond alles veel te massaal en te groot en daarom richtte ze vijf jaar geleden samen met haar man dagbesteding Uniek Talent op aan de Herenwal in Heerenveen.

Uniek Talent “Ik vond dat het kleiner moest en dat er meer gekeken moest worden naar wat de deelnemers willen en niet naar wat wij alleen maar te bieden hebben. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken, ontslag genomen en ik ben er voor gegaan”, vertelt Daniëlle Jochems. Dat was in mei 2012, het begin van dagbesteding Uniek Talent. Voor Daniëlle was dit best spannend, want hoe begin je en hoe kom je aan deelnemers? “Ik heb veel organisaties aangeschreven, maar daar kwam eerst niet heel veel op af. Je moet je natuurlijk eerst ook bewijzen, wie je bent en wat je doet. Binnen een half jaar kwamen de aanmeldingen opeens van alle kanten binnen.”

Uniek Kado Tussen september en december 2012 kwamen er zoveel aanmeldingen, dat Danielle besloot op te splitsen en ook een locatie opende op de Crackstraat in Heerenveen. “We merkten dat er best wat verschillen waren tussen de mensen en het werd te druk.” Daniëlle verhuisde de cadeauwinkel die bij de Herenwal inzat, mee naar de Crackstraat; Uniek Kado was geboren. “Op de Herenwal werd het daardoor prikkelarm en konden we een vast groepje deelnemers rust, regelmaat en structuur bieden.”

Activiteiten “We bieden heel veel verschillende activiteiten aan, dit kan zowel individueel of in groepsverband. We kijken naar de mensen zelf, wat willen zij graag? Daar passen we onze activiteiten op aan.” Zo is er de cadeauwinkel aan de Crackstraat. Hier verkopen de deelnemers de producten die zij zelf gemaakt hebben. Onder andere kaarsen, sieraden, maar ook producten van hout. Ook is er Uniek Paard en Natuur. “Een aantal dagdelen per week gaan we met de deelnemers naar een manege in Joure. Daar mogen ze van alles doen: paarden verzorgen, tuinonderhoud of lichte herstelwerkzaamheden.”

Stapje verder De deelnemers die gebruik maken van de activiteiten van Uniek Talent hebben verschillende beperkingen. “We hebben deelnemers met een licht verstandelijke beperking, met een stoornis binnen het autistisch spectrum, maar ook deelnemers met psychische problematiek.” Het doel van Uniek Talent is om te kijken naar de mensen zelf, wat de mogelijkheden zijn en wat ze graag willen. “Voor sommige deelnemers is het gelukt om door te stromen naar een reguliere baan of vrijwilligerswerk. Dat bereiken we door iedere keer een stapje verder te gaan en ze een taak te geven met meer verantwoordelijkheid.”

Uitbreidingen Om een totaal pakket te bieden, is Uniek Begeleid Wonen toegevoegd. “Zeven mensen krijgen thuisondersteuning en er is een nieuw kleinschalig ‘beschermd wonen project’ bijgekomen. Boven Uniek Talent en boven Uniek Kado woont ook een deelnemer.” De uitbreidingen van haar bedrijf hebben ervoor gezorgd dat Daniëlle in de loop van de jaren personeel heeft aangenomen. “In het begin stond ik samen met mijn man op de groep en nu is mijn taak vooral om te kijken of alles loopt zoals het zou moeten. Ik houd het overzicht en zorg dat de kwaliteit binnen de organisatie gewaarborgd wordt. Maar ik sta ook nog weleens op de groep, omdat ik betrokken wil blijven bij de deelnemers.” Wat Daniëlle het belangrijkst vindt, is dat ze ondanks de uitbreidingen, nog steeds kleinschalig is. “Dat is ons concept vanaf de start en zo blijft het ook.”

Alles bieden, maar klein blijven Daar zit ook de uitdaging van Daniëlle. “Je wilt op een gegeven moment alles kunnen bieden en even goed klein blijven. Dat zie ik als een uitdaging. Ik blijf mezelf ook verbeteren en waar het beter kan, doe ik dat. Ook qua cursussen, ik blijf me verdiepen. Vorig jaar zijn wij HKZ gecertificeerd.” Haar werk is echt haar passie, soms denkt ze dat het meer hobby is dan werk. “Ik wil dat mensen gelukkig zijn. We hebben een leuk, hecht team en zijn erg op elkaar ingespeeld. Het gaat er bij ons net wat anders aan toe dan binnen grote zorgorganisatie. “Ons werk stopt niet om 16.00 uur.” Het mooie van haar werk vindt ze de mensen. “Het is gewoon mooi om te zien dat ze goed in hun vel zitten en ’s middags weer vrolijk naar huis gaan.”

Iedereen is gelijk “Kleinschalig en veel persoonlijke aandacht zijn echt de kernwoorden van Uniek Talent. We werken met kleine groepjes mensen die goed bij elkaar passen. Het persoonlijke is wat ons uniek maakt; dat we doen wat we met elkaar afspreken.” In de toekomst hoopt Daniëlle haar bedrijf uit te kunnen breiden met een kleinschalig  horecaproject. Maar vooral hoopt ze dat Uniek Talent nog lang blijft bestaan op de manier zoals het nu is en dat ze het zo kan blijven doen. “We doen ons best voor iedereen en iedereen is bij Uniek Talent gelijk.”

Mieke van Veen