De Uitdaging: “Van idee naar product”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Inge Stoter, manager van Innovatielab Thialf.

Inge Stoter (29) is bewegingswetenschapper en is sinds augustus 2016 manager van Innovatielab Thialf. Haar passie is schaatsen. Vanaf haar zevende schaatst ze al, nooit op het hoogste niveau, maar wel superfanatiek. Dat ze werd gepolst voor Innovatielab Thialf, vond ze dan ook erg tof. Het is totaal iets anders dan ze had gestudeerd, maar ze doet werk dat te maken heeft met haar passie en ze krijgt de mogelijkheid om de wetenschap bij de praktijk te krijgen en dat vindt ze erg belangrijk.

Innovatielab Thialf “Innovatielab Thialf is dé plek waar we gaan werken aan innovaties bij het schaatsen en inline-skaten”, vertelt Inge Stoter. Thialf is een groot voorbeeld in de wereld als het gaat om schaatsen. Om dat te blijven, moet je volgens Inge innoveren en daarom is het innovatielab opgericht. “We zijn het schaatshart en willen voorop blijven lopen. Dan moet je ook ergens een loket hebben waar die innovaties plaatsvinden. Dat is nu hier terechtgekomen.” Innovatielab Thialf is een samenwerking van Thialf, Sportstad Heerenveen en Topsport NOORD. “We hebben samen de opdracht op ons genomen dat we bedrijven aan ons koppelen en samen met hen gaan doorontwikkelen.”

Zamboni Eén van die bedrijven met wie Innovatielab Thialf een overeenkomst is aangegaan, is Imbema Groep, de leverancier van Zamboni’s aan Thialf. “IJsmeester Beert Boomsma innoveert het een na het ander, maar die innovaties blijven hier. Zijn taak is niet om het te verkopen, hij wil het beste ijs, dus hij heeft de beste machine. Maar het zou mooi zijn als we die innovaties ook in de rest van Nederland of de wereld konden gebruiken. Dat is waarom we samenwerkingen aangaan met bedrijven. Om bijvoorbeeld het prototype dat Beert op onze machine heeft gemaakt, omdat ook echt op alle machines te gaan zetten.” Eén van die ideeën van Beert is bijvoorbeeld het extra stoeltje op de Zamboni waarop kinderen kunnen zitten. Dat extra stoeltje zit alleen op de Zamboni in Thialf.

Talentontwikkeling “We zijn ook bezig met een sportinnovatie voor de ontwikkeling van schaatstalenten. Dat komt vanuit mijn eigen promotieonderzoek. Bij de Rijksuniversiteit Groningen hebben we acht jaar onderzoek gedaan naar talentvolle schaatsers. Zo’n 300-400 talenten hebben we gevolgd aan de hand van een testbatterij. Dan moesten ze onder andere een sprint doen van veertig meter, een sprongtest en een psychologische test. Aan de hand van die testbatterij hebben we de talenten door de jaren heen kunnen volgen en weten we hoe die testen op jonge leeftijd (13-18 jaar) samenhangen met hun prestatie als ze ouder zijn. Dat is handig voor talentontwikkeling, je weet waar je zit ten opzichte van andere kinderen van je leeftijd.”

App: Talent Experience De kennis die is opgedaan binnen haar promotieonderzoek wil ze graag toegankelijk maken voor de praktijk. Daarom wil Inge een ‘Talent Experience’ app ontwikkelen waarmee de trainer zelf deze testbatterij kan uitvoeren. De resultaten worden dan opgeslagen en kunnen altijd terug worden gezien. Ook wil ze deze app inzetten om meer mensen bij het schaatsen te betrekken. “Dat ze tijdens een evenement, een open dag bijvoorbeeld, deze testbatterij ook kunnen uitvoeren. Daar hoef je geen goede schaatser voor te zijn, maar je kunt jezelf wel vergelijken met de top van nu toen ze jouw leeftijd waren.”

Passie voor schaatsen “Het leuke aan mijn werk is dat iedereen die ik spreek, wel een passie heeft voor schaatsen. Sport verbindt mensen in het algemeen, maar in Nederland is schaatsen wel een bijzondere verbindingsfactor die mensen bij elkaar brengt en waarvoor ze ook harder gaan lopen. Ik houd ervan als mensen vanuit hun passie kunnen werken. Dat geeft heel veel energie en ik geef dat ook graag terug.” Inge wil graag vanuit haar passie werken en dat kan nu. Ze vindt het een gift dat dat kan en mag. Haar werk past dan ook perfect bij haar.

Sportinnovatie: Van idee naar product Inge’s uitdaging is om de wetenschap te vertalen naar de praktijk. “Dat kan ik in het lab doen. Het lab geeft mij de mogelijkheid om van een idee, naar een product te gaan. Wetenschappers hebben veel ideeën, weten hoe het lichaam werkt, hoe de schaats werkt en denken: als we dit en dit doen, kan het gaan werken. Zij onderzoeken dat en mijn uitdaging is om hun resultaat ook echt naar een product te gaan brengen. Maar wetenschap naar die praktijk brengen is lastig. Er zijn veel innovaties in de sport, maar heel weinig daarvan komen op de markt.” Inge vindt het jammer dat bijvoorbeeld iets dat in de topsport is ontwikkeld, niet wordt vermarkt, waardoor de regionale sportclub daar dan niet van kan profiteren.

Blauwdruk “Het ultieme doel van Innovatielab Thialf is dat we van Thialf een soort van blauwdruk creëren voor de optimale sportaccommodatie met goede innovaties en met gezonde sporters. Dat we voor de hele wereld het voorbeeld zijn.” Om dat te bereiken, liggen er nog tal van innovaties op de planning. Waaronder één om optimaler gebruik te maken van de tijdmeetlussen die in het ijs liggen. Nu wordt er vaak slecht één van de twaalf lussen gebruikt. Ook zal het innovatielab gaan uitwijken naar andere sporten, maar voor nu ligt de focus op schaatsen en inline-skaten. “Ik heb er heel veel plezier van gehad dat ik schaats, ik vind het een mooie, eerlijke en gemoedelijk sport. Ik hoop gewoon dat heel veel mensen daar nog van kunnen genieten.”

Mieke van Veen