De Ontmoeting: Tryntsje Dijkstra

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Tryntsje Dijkstra, projectenbegeleider voor Stichting Present Heerenveen.

Wie ben je? “Ik ben Tryntsje Dijkstra, 49 jaar en woon in Tjalleberd. Van beroep ben ik hulpverleenster, ik heb gewerkt in psychiatrie, azc en daklozenopvang. Vervolgens was ik gemeenteraadslid in Heerenveen en nu werk ik ruim een jaar als projectenbegeleider voor Stichting Present Heerenveen. Present biedt op een bijzondere manier hulp met groepen vrijwilligers die zich een dagdeel of een dag inzetten voor een ander die hulp goed kan gebruiken. Present Heerenveen is in 2009 opgericht en vanaf die tijd ben ik er als vrijwilliger bij betrokken.”

Wat doet Stichting Present? “Veel mensen willen best vrijwilligerswerk doen, maar weten niet hoe en waar te beginnen. Wij nodigen groepen vrijwilligers uit om eenmalig een activiteit te doen van een dagdeel of een hele dag waarmee je iemand anders die in een moeilijke situatie zit, helpt. We willen dus een brug slaan tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die hulp nodig hebben. Onze droom is dat het weer gewoon wordt om oog te hebben voor elkaar. Naast coördinator Marijke de Vries, zijn Garry Vonk en ik het coördinerende team bij Present. Wij bereiden de projecten voor en onderhouden contacten met hulpverleningsorganisaties en groepen vrijwilligers.”

Wat voor activiteiten organiseert Stichting Present? “Dat kan heel praktische hulp zijn, waarmee je die mensen alleen al met je komst opbeurt en bemoedigt. Het gaat vaak om klusprojecten in de tuin of in huis en om sociale projecten. Bij die laatste ga je met mensen op stap, of een gezellige activiteit doen. We zetten de hulpvraag om in een afgebakend project dat goed is uit te voeren door een groep vrijwilligers waar we contact mee hebben. Vlak voor de kerst was er bijvoorbeeld een wandelproject met ouderen uit Coornhertstate. En vorig jaar werd een gezin met een moeilijk verleden aan een nieuwe start geholpen. Twee groepen gingen tegelijk een dag aan de slag. De ene groep ging inpakken en verhuizen, de andere was druk met het leggen van een vloer in het nieuwe huis. Met een club vrijwilligers kun je in korte tijd heel veel doen!”

Hoe kom je in contact met Stichting Present? “Present werkt via een netwerk van hulpverleningsorganisaties. Denk bijvoorbeeld aan de thuiszorg, GGZ, Fier, Talant, Meriant enzovoort. Zo borgen we dat de hulp echt nodig is en zorgvuldig wordt uitgevoerd. Andere voorwaarden om hulp te bieden zijn dat mensen een beperkt netwerk hebben, gezondheidsproblemen of gebrek aan geld. Op onze site (www.presentheerenveen.nl) en op Facebook (www.facebook.com/presentheerenveen) is veel informatie te vinden. Men kan zich daar ook aanmelden als groep vrijwilligers! Elke groep mensen kan met Present contact opnemen. Dan komen we langs om te vertellen hoe je je in kunt zetten voor een ander!”