De Ontmoeting: Albert Oost  

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Albert Oost, initiatiefnemer van Melklokaal.

Wie ben je? “Mijn naam is Albert Oost, beeldend kunstenaar en initiatiefnemer van Melklokaal. Ik ben 48 jaar. Het programmeren, maken en plannen van tentoonstellingen en het selecteren van kunstenaars zijn o.a. mijn werkzaamheden. Daarnaast komt er uiteraard veel meer bij kijken zoals documenteren, transport etc. Ik doe dit nu zo’n 2,5 jaar.”

Kun je wat meer vertellen over Melklokaal? “Melklokaal is in september 2014 van start gegaan. Melklokaal is een ‘artist-run space’ op de grens van kunstenaarsinitiatief en galerie. Ik run het samen met mijn partner Monique Vogelsang (grafisch ontwerper). We zijn Melklokaal gestart om een podium te bieden aan hedendaagse kunst, van kunstenaars waarvan we denken dat het interessant én nodig is om te tonen. In Melklokaal is hoogwaardige hedendaagse kunst met een museaal karakter te zien. De manier van tentoonstellen en het inrichten is daarbij van groot belang. We besteden daar veel tijd aan. In Melklokaal laten we gemiddeld zo’n acht tentoonstellingen per jaar zien. Dat kunnen solo- of groepstentoonstellingen zijn, maar ook tonen we parallel daaraan projecten en (video)installaties in onze bovenruimte voor experiment ‘ROOM’. In de stock presentatieruimte TANK ‘bewaren’ we werk van kunstenaars verbonden aan Melklokaal.”

15 januari opent ‘Milkshake 3’, wat is dat voor tentoonstelling? "‘Milkshake 3’ is de derde editie van de tumblr-achtige groepstentoonstelling. 'Milkshake’ is een groepstentoonstelling waar in we werk laten zien van jonge en oudere, bekende en minder bekende namen uit Friesland en Groningen (wonend en werkend, of afkomstig uit het Noorden). Er is geen specifiek thema in de ’Milkshake’ tentoonstellingen. We mixen letterlijk diverse ‘smaken’ (abstract en figuratief) in één tentoonstelling. Je tuimelt als het ware van het ene in het andere werk, een visuele caloriebom.”

Waarom past ‘Milkshake 3’ bij Melklokaal? “Voor Melklokaal zoek ik altijd naar kunstenaars van nu, met een interessante kijk of visuele poëzie die mij verrassen of irriteren op een gezonde manier. In welke stijl, of dat nu realistisch is, abstract, concreet of wat dan ook, dat is voor mij niet zo relevant. Het woord beeldend is leidend wat mij betreft. Het moet me triggeren.”

Wanneer is Milkshake 3 te bezichtigen? “Melklokaal is op vrijdag en zondag open van 13-17 uur. We zijn te vinden aan de Heremaweg 20-1 (in de voormalige zuivelfabriek Jagtlust) in Heerenveen. In de ruimte waar vroeger de melk werd binnengebracht. Meer informatie kan men vinden op www.melklokaal.nl , Facebook en via de digitale uiting ’Melkbuzz’.”