De Uitdaging: “De Stelvio opfietsen”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Natascha Kalksma, groot fietsliefhebster.

Het jaar 2015 was voor Natascha Kalksma (50) een naar jaar, met verschillende dieptepunten. Omdat ze ergens houvast wilde hebben, besloot ze om in de zomer van 2016 de Mont Ventoux op te fietsen. En niet één keer, maar drie keer. Zo had ze een doel voor het afgelopen jaar. En voor dit jaar heeft ze een nieuwe uitdaging.

Idee “Het idee begon ongeveer een jaar van tevoren. Ik zit bij Toerclub Heerenveen, een fietsclub, en een paar fietskameraden hadden de Mont Ventoux drie keer opgefietst. Omdat 2015 niet een leuk jaar was, besloot ik me daar op te gaan richten. Mijn man fietste een paar jaar terug ook drie keer de Mont Ventoux op en ik ben er toen ook aan begonnen, alleen redde ik het niet drie keer. Dus ik wilde ook revanche”, vertelt Natascha Kalksma. Natascha is een fanatiek fietsster en heeft ervaring met het fietsen in de bergen. Toch heeft ze voor deze uitdaging extra getraind omdat op routine fietsen niet genoeg is.

Drie keer De Mont Ventoux is vanuit drie verschillende kanten te beklimmen, waarvan elke kant anders is. “Bedoin is de meest populaire kant, die zit soms ook in de Tour de France. Vanuit Sault omhooggaan is de makkelijkste kant en dan heb je nog de start vanuit Malaucène. Ze zijn alle drie heel verschillend. Mijn uitdaging was gewoon om de berg vanuit alle drie de kanten op te fietsen. Ik heb mij niet officieel opgegeven; als je dat als fietser wel doet, kom je in een speciaal boek. Je hoort dan gelijk bij ‘Het Gilde der Malloten’ dat de Ventoux van drie kanten heeft op gefietst.”

Dé dag Op 27 juli 2016 was het zover. Natascha ging de Mont Ventoux drie keer opfietsen. Ze stond vroeg op, om 05:00 uur, omdat ze om 07:00 uur van start wilde gaan. “Ik begon in Malaucène en ik was iets voor 09:00 uur boven. Het was een prachtige klim. Het was heel vroeg, er was bijna nog niemand en als je dan boven komt, heb je prachtige vergezichten. Zo mooi.” Ze daalde af naar Bedoin om vervolgens vanaf daar weer naar boven te gaan. “Dat is de zwaarste, die had ik expres niet als laatste gedaan, omdat je het dan wel erg voor je kiezen krijgt.” Tot slot was er de klim omhoog vanuit Sault, de ‘makkelijkste’ volgens Natascha. “Die laatste was uiteindelijk ook niet meer zo heel makkelijk, want dan heb je er al twee op zitten. Dat voelde ik behoorlijk in mijn benen.”

Gevoel “Het emotionele had ik niet eens toen ik voor de derde keer boven stond. Toen ik de berg vanuit Bedoin had beklommen en was afgedaald naar Sault, was ik ontzettend moe. Ik zag mijn man staan en ik wist eigenlijk niet wat er gebeurde. Ik was moe, maar ook blij en wilde ook wel huilen van vermoeidheid en blijdschap. Ik denk dat alle ellende van het jaar daarvoor wellicht snel voorbij kwam. 2015 was mede een naar jaar door relationele problemen, maar dat zat toen alweer helemaal goed. Ik dacht toen ook: nu heb ik hem twee keer gered, dan moet die derde keer ook gewoon kunnen.” Toen de fietsster voor de derde keer boven stond, was er een hele leegte. Het was klaar, haar uitdaging zat er op, ze hoefde niets meer.

Fietsen Natascha fietst eigenlijk al bijna haar hele leven lang. “Op mijn 23e ging ik voor het eerst op fietsvakantie. Zo is het fietsen in de bergen begonnen. Ik maakte toen ook voor het eerst kennis met de Mont Ventoux en heb hem toen vanuit Malaucène gefietst.” De fietsliefhebster is lid van Toerclub Heerenveen, voorheen Toerclub Batavus. Vanuit deze club is TourClubZondag ontstaan. De leden van deze fietsclub trekken er elke zondag op uit. “In de zomer fiets ik drie keer in de week. In de winter nauwelijks tot helemaal niet. Dan doe ik aan hardlopen en spinnen. Wat ik zo leuk vind aan fietsen, is het onderweg zijn en alles zien. Dat vind ik mooi. Als wij in het weekend een tochtje gaan fietsen, heb ik altijd een vakantiegevoel. Je ziet zoveel onderweg.”

De Stelvio “Op zakelijk gebied is mijn uitdaging om weer werk te vinden.” Natascha is sinds maart 2015 werkloos nadat er na een reorganisatie in het bedrijf waar ze werkte, geen plaats meer voor haar was. Ze vult nu haar dagen met onder andere schaatsles geven in Thialf. Dit doet ze bij het jeugdschaatsen, bij de HCH, Hardrijdersclub Heerenveen en bij het huisvrouwenschaatsen. “Op sportief gebied is mijn uitdaging om de Stelvio te gaan fietsen. Dat is een berg in Italië. Ik ben op dat idee gekomen doordat anderen van mijn fietsclub die berg op hebben gefietst en foto’s lieten zien. De Stelvio is met zijn 2758 meter de hoogste pas in Italië en één van de zwaarste beklimmingen in het wielrennen. Dus het wordt echt een uitdaging.”

Mieke van Veen