De Ontmoeting: Rob Kerkhoven

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Rob Kerkhoven, voorzitter van de SLAH.

Wie ben je? “Mijn naam is Rob Kerkhoven, ik ben 65 jaar, gehuwd met Ellen, ik heb twee kinderen en ben al vijf jaar met pensioen. Ik ben historicus en stond 25 jaar voor de klas. Daarna werkte ik voor een organisatie voor Internationale Samenwerking. Ook schreef én schrijf ik columns voor de Leeuwarder Courant en de Heerenveense Courant. Sinds drie jaar geef ik Nederlandse lessen aan buitenlandse selectiespelers van sc Heerenveen. Begin 2016 werd ik SLAH-voorzitter. Daarvoor was ik al tweeënhalf jaar ‘gewoon’ bestuurslid.”

Wat is de SLAH? “SLAH staat voor Stichting Literaire Activiteiten Heerenveen en heeft als doel ‘het organiseren en stimuleren van literaire activiteiten in Heerenveen en omgeving en al wat hiertoe in de meest ruime zin bevorderlijk kan zijn’. Aldus onze oprichtingsakte van 1988. Ik kan die doelstelling wat concreter maken middels een greep uit onze activiteiten. Onze core business is ‘Schrijvers te gast’: zes keer per seizoen halen we bekende en minder bekende schrijvers naar Heerenveen. Die treden op in Museum Belvédère. Daarnaast lanceerden we eind 2013, in samenwerking met de gemeente Heerenveen, de dorpsdichter, intussen geüpgraded tot ‘Feandichter’. Juni dit jaar werd het Poëzijpaad Oranjewâld geopend. In 2015 organiseerden we samen met Heerenveense Courant, Openbare Bibliotheek en Gemeente Heerenveen het Groot Heerenveens Dictee (najaar 2017 is de volgende editie). Met het Posthuistheater brengen we vier literaire films; 16 januari is de eerstvolgende.”

Waarom hebben jullie voor Mensje van Keulen gekozen? “Elk voorjaar beginnen we met de planning voor het volgende seizoen. Alle bestuursleden komen met een wensenlijstje. Vervolgens gelden ‘meeste stemmen gelden’ en vooral ‘wie is er wanneer tegen een redelijk honorarium beschikbaar’. Een van ons onderhandelt met de Stichting Schrijvers School Samenleving. Die bemiddelt bij het organiseren van auteurslezingen. Uiteindelijk kwam het schrijversrepertoire voor dit jaar tevoorschijn: Rodaan Al Galidi en Roos van Rijswijk waren er al, binnenkort komt Mensje van Keulen - haar boek Schoppenvrouw werd onlangs in de Heerenveense Courant besproken -, daarna komen Elly Schippers, Arthur Japin en Karst Berkenbosch.”

Voor wie is ‘Schrijvers te gast’ bedoeld? “We richten ons op iedereen die van lezen houdt en/of in literatuur geïnteresseerd is uit Heerenveen en (verre) omstreken. Alle lezingen vinden plaats in Museum Belvédère. De eerstvolgende, van Mensje van Keulen, is op woensdag 11 januari om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Kaarten kosten € 10,00. Reserveren kan via: reserveer@slahheerenveen.nl. Er zijn nog voldoende kaarten. Op www.slahheerenveen.nl staat nog veel meer lezenswaardigs.”