Op pad met de burgemeester in de Nieuwjaarsnacht

HEERENVEEN -   Burgemeester Tjeerd van der Zwan maakte in de Nieuwjaarsnacht samen met Jorke Visser van de gemeente Heerenveen een rondje langs de feesten in deze regio. De Heerenveense Courant ging mee. ,,Man, wat een gezellige sfeer,’’ constateert de burgervader na afloop.

Op het politiebureau aan de Atalalantastraat is het rond de jaarwisseling rustig. Volgens Johannes Bron zijn er nauwelijks incidenten geweest. ,,Alleen een paar brandjes, maar die waren snel geblust.’’ Buiten gaat weer voor duizenden euro’s aan vuurwerk de lucht in. Het spat in alle kleuren van de regenboog tegen de inktzwarte hemel uiteen. Op de grond klinken onafgebroken zware knallen. Dikke rook hangt in de straten. Agent Martha Bloem is klokslag twaalf uur 25 jaar bij de politie. Met de felicitaties van de burgemeester en al dat knallende vuurwerk kan ze zich geen betere introductie van haar jubileumdag wensen.
De Post
Van der Zwan en Visser gaan na de nieuwjaarskoffie op het politiebureau richting Aldeboarn om een bezoek te brengen aan cafés It Fryske Hynder en Moeke De Bruin. Ze vallen in de eerste horecagelegenheid letterlijk midden in een feestje, want kersverse eigenaren Ronald de Jong en Trijn Ebeltjes introduceren vannacht een nieuwe naam voor hun uitspanning: De Post. ,,We maken met dit buurtcafé een frisse nieuwe start en daar hoort een nieuwe naam bij,’’ lichten ze toe. ,,We moesten de naam Frysk Hynder steeds weer spellen. De Post klinkt veel beter. Het betekent verzamelpunt, maar is ook een link met communicatie. Toepasselijker kan dus niet.’’ Het wordt steeds drukker bij De Post, maar ook bij Moeke De Bruin kun je bij wijze van spreken over de koppen lopen. Een vrouw aan de bar ziet de burgemeester wel zitten. ,,U lijkt me een hele lieven man,’’ zegt ze. ,,Mag ik u wel een kusje geven?” laat ze er uitdagend op volgen. ,,Zolang het maar op de wang is,’’ lacht Van der Zwan. De vrouw slaat een hand om zijn schouder en drukt de burgemeester pardoes een klinkende zoen op de wang. Ziezo, daar kan hij het tot de volgende kroeg mee doen.
Kromme Knillis
Die volgende kroeg is Kromme Knillis in Akkrum, waar de dorpsjeugd zich heeft verzameld. ,,Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht,’’ zingt John de Bever uit de speakers. Dat geldt ook voor Arno Wijtherson, die samen met zijn kameraden aan de bar zit. Ze vinden het geweldig dat de burgemeester zomaar even langskomt en gaan snel even een selfie met hem maken. Een bijzonder vriendenclubje trouwens, want ze trekken al vanaf de basisschool samen op. Achttin man sterk zijn ze. Een keer per jaar organiseren ze een reisje en voor dat doel hebben ze een gezamenlijke rekening geopend. Arno: ,,Dit jaar gaan we naar Duitsland. Met vijf auto’s.’ Hij wijst op de man in hun midden. ,,En allemaal hebben we bij zijn autorijschool ons rijbewijs gehaald.’’
De Knyp
Ook in cafe De Knyp in De Knipe is het feest. Germ Hoekstra (24) uit Heerenveen komt met zijn kameraden altijd speciaal naar dit café, ertrouwt hij de burgemeester toe. ,,We voelen ons hier helemaal thuis. Jan en Anneke zijn geweldige kroegbazen en iedereen kent elkaar.’’ In het centrum van Heerenveen zijn zes horecagelegenheden open waar de jeugd stoom af kan blazen en daar wordt volop gebruik van gemaakt. Incidenten doen zich niet voor. ,,Dit is een nieuwjaarsnacht zoals hij moet zijn,’’ constateert veiligheidsman Piet Dijksma rond de klok van vier uur. En dat is Tjeerd van der Zwan roerend met hem eens. ,,We zijn alleen maar vriendelijke mensen tegengekomen.’’
Harry de Jong