Locaties carbidschieten in de gemeente Heerenveen

Heerenveen - HEERENVEEN - Op de nationale lijst van cultureel erfgoed staat carbidschieten op de vijftigste plaats. Het effect van het ontsteken van carbid in combinatie met water in een afgesloten melkbus, werd na de Tweede Wereldoorlog ontdekt.

Door de kracht van de explosie van het gas dat ontstond, werd het deksel van de melkbus geschoten met een enorme knal. Deze knal stond symbool voor het ‘schoon’ inluiden van het nieuwe jaar.

 Gebeurde dit eerst nog door individuen met buren of vrienden, al snel was carbidschieten een georganiseerd evenement voor en door groepen mensen. Met elkaar de competitie aangaan om het deksel zo ver mogelijk van de melkbus te schieten, werd een traditie.

Carbidschieten in Heerenveen

Kijken bij het carbidschieten kan op een aantal plaatsen binnen onze gemeente. De organisatoren hebben hiervoor de benodigde toestemming aangevraagd en hebben deze inmiddels ontvangen. De locaties en het aantal bussen dat wordt afgeschoten:

Akkrum

Weiland tegenover Polsleatwei 12a (20 bussen)

Aldeboarn

Súdkant, naast de ijsbaan (2 bussen)

Haskerdijken

Kruising Rijksstraatweg/ Spitsendijk (20 bussen)

Heerenveen

Parkeerterrein en veld VV Nieuweschoot (8 bussen)

Parkeerterrein en veld VV Nieuweschoot (8 bussen)

Het Meer 124 (8 bussen)

Veld naast Anna Giezenweg 22 (4 bussen)

Grasveld aan Het Palet (2 bussen)

Binnenweg, voetbalveld naast 3C (3 bussen)

De Kuinder 3-3, Oude ijsbaan (5 bussen)

Veld t.o. Domela Nieuwenhuisweg 3 (3 bussen)

Cissy van Marxveldtlaan, ijsbaan (29 bussen)

Veld achter Het Meer 32 (4 bussen)

Nieuwehorne

Buitenweg 34a (12 bussen)

Bewust Oplettende Carbid Knaller

Carbidschieten stijgt in populariteit sinds de nieuwe vuurwerkwet van 2014. Daardoor zijn er ook meer ongevallen gebeurd. De campagne ‘Wie is de Bock’ helpt om Bewust Oplettende Carbid Knaller te worden. Ontstaan vanuit de ervaringen van medewerkers uit brandwondencentra, geeft de campagne carbidschieters een aantal tips. Deze gaan over een goede voorbereiding, jezelf beschermen, goed materiaalgebruik, veilig aansteken en wat te doen als er toch iets verkeerd gaat. Ook Heerenveen doet mee aan de campagne. Iedereen die ontheffing heeft gekregen voor carbidschieten, ontvangt informatiefolders in het Nederlands en het Fries. Door bewustwording over onnodige risico’s die beter niet kunnen worden genomen, maken carbidschieters dit jaar hun traditie een stuk veiliger.