Raadslid In Het Nieuws: “Politiek of productie”  

Heerenveen - In de rubriek 'Raadslid in het nieuws' vertelt een raadslid van de gemeente Heerenveen over een onderwerp waar hij zich mee bezighoudt. Deze week is het de beurt aan Evert Jan Bokhorst, raadslid voor GB Heerenveen.

Daar sta je dan, een kleine drie jaar geleden, als raadslid van GB Heerenveen in de gemeentelijke politieke arena. Best een uitdaging, als je niet eerder politiek actief was. Spannend ook nog, ondanks jarenlange (internationale) ervaring op financieel gebied.

Maar het valt mee. De arena is niet gevuld met wilde stieren, maar lijkt meer op een groene weide met daarin rustig grazende koeien. Een enkele springt af en toe dartelend door de wei. Verder heerst orde en rust. Het gaat goed met de (melk)productie, dus waar maak je je druk om. Voor de goede orde, het is geenszins mijn bedoeling om mijn geachte collega raadsleden noch het college van burgemeester en wethouders als koeien te betitelen, maar dat hadden ze ongetwijfeld zelf al vastgesteld. Het is een beeldspraak die bij me opkwam toen ik dit stukje over mezelf als raadslid moest schrijven.

Gemeentepolitiek, daar ben ik inmiddels wel achter, is voornamelijk uitvoering geven aan landelijk beleid. Al helemaal als de lokale coalitie wordt gevormd door de grote landelijke partijen. Voor een niet-coalitiepartij is dat weleens frustrerend. Vandaar ook de titel van dit stukje. Gaat het nu om politiek: het staat in het coalitieakkoord, of om productie: welke kansen heeft Heerenveen en wat doen we ermee.

Landelijk kan ik niet op GB Heerenveen stemmen. In Heerenveen wel en dat doe ik ook heel bewust. Dan gaat het om lokale problemen en mogelijkheden. Eén van die mogelijkheden is: zet Heerenveen op de kaart als watersportplaats. Sport is onze uitstraling. Watersport is ook sport én voor de deur. We hebben die mogelijkheden, zeker met Akkrum, Aldeboarn en Nieuwebrug in de gelederen.

Vorig jaar organiseerden we, samen met D66 en de FNP, een middag in de Compagnie met als onderwerp: Kansen voor Heerenveen (Centrum), waarbij het stimuleren van de watersport in Heerenveen een prominente plaats innam. Inmiddels is het initiatief Feanetië van de grond, prachtig! Wat zou het mooi zijn als straks de hele Herenwal, Fok en Breedpad vol liggen met boten die komen voor de diverse evenementen in Heerenveen. Door- en terugverwezen door Akkrumer ondernemers en hun collega’s in Heerenveen.

Eén van de redenen waarom Friesland het landelijk zo goed doet is haar positie in de recreatiesector. Die groeit en bloeit. In mijn ogen een kans die in productie moet.