De Ontmoeting: Sonja Zwart

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Sonja Zwart, trainer Geweldige Communicatie.

Wie ben je? “Ik ben Sonja Zwart en ik ben 56 jaar. Ik ben trainer Geweldige Communicatie op basis van het gedachtegoed van Marshall Rosenberg. Ik geef trainingen aan particulieren, maar ook aan docententeams, bedrijven en organisaties. Dat doe ik al circa 10 jaar.”

Wat is Geweldige Communicatie? “In één zin gezegd: Wat is goed voor jou, wat is goed voor mij en wat is goed voor ons allebei? In mijn trainingen leert men waar te nemen zonder oordeel. Je spreekt dus uit wat je feitelijk waarneemt. Bijvoorbeeld: 'ik zie dat je uit het raam kijkt als ik tegen je praat' (in plaats van 'je luistert niet'). Dan spreek je uit wat je voelt bij wat je waarneemt. Bijvoorbeeld: 'ik voel me ongemakkelijk en onzeker’. Vervolgens spreek je de behoefte uit die onder het gevoel verborgen ligt. Er ligt namelijk altijd een behoefte onder een gevoel. Bijvoorbeeld: 'omdat ik behoefte heb aan contact'. En de laatste stap is dat je een concreet verzoek doet aan de ander. Bijvoorbeeld: 'zou je me willen aankijken als je tegen me praat?' De grondhouding van de Geweldige Communicatie is Mededogen en de intentie is dat je echt contact maakt met jezelf (authenticiteit) en vandaar uit met de ander. Als je op deze manier leert communiceren, kun je in elke mogelijke situatie in verbinding blijven.”

11 december geeft u de workshop 'Yoga en Geweldig Communiceren', hoe gaat die eruit zien? “We hebben eerst een blok yoga, waarin de deelnemers door het doen van oefeningen contact maken met hun lichaam. Vervolgens maken de deelnemers kennis met de Geweldige Communicatie door vooral praktische oefeningen te doen. Ten slotte doen we nog een ontspanningsoefening. We leren deelnemers de gevoelens die ze in hun lichaam ervaren, zoals brok in de keel, buikpijn, hoofdpijn, spanning in de spieren, om te zetten in woorden zodat ze leren uitspreken wat er in hen leeft aan gevoelens en behoeften. De deelnemers krijgen tips om daadwerkelijk stappen te zetten om hun behoeften te (laten) vervullen om hun leven rijker te maken. De workshop is op zondag 11 december 2016 tussen 13.30-16.30 uur in de Zijn-Plek in Katlijk, Bisschoplaan 12.”

Voor wie is de workshop bedoeld? “Iedereen die zichzelf een cadeautje wil geven. Er kunnen maximaal 10 deelnemers meedoen. Geïnteresseerden kunnen zich nog opgeven door het contactformulier in te vullen op mijn website: www.sonjazwart.nl of op die van Alberta van der Heide: www.likeyoga.nl.”