De Ontmoeting: Maaike van Dijk

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Maaike van Dijk, regiocoördinator van De Streekboer in Heerenveen.

Wie ben je? “Ik ben Maaike van Dijk en ik ben 28 jaar. Ik woon samen met mijn man en zoon in Joure. Een jaar terug ben ik als zzp’er begonnen bij De Streekboer in Joure. Ik ben inmiddels doorgegroeid naar regiocoördinator van De Streekboer in Heerenveen.”

Wat is De Streekboer? “In juli 2015 opende De Streekboer haar eerste verzamelpunt in Nieuwehorne. Hier werd de basis van het concept ‘De Streekboer’ gelegd. De Streekboer is de spil in het web van lokaal voedsel. Boeren uit de streek kunnen hun producten aanbieden via de website van De Streekboer. Consumenten hebben dan vervolgens de mogelijkheid om een compleet assortiment aan streekproducten gemakkelijk online te bestellen. De online bestelde producten kunnen vervolgens bij verschillende afhaalpunten worden opgehaald. In de anderhalf jaar dat De Streekboer nu bestaat, hebben zich ruim vijftig boeren aangesloten bij De Streekboer en zijn er verspreid over Friesland 13 punten waar wekelijks lokaal voedsel kan worden afgehaald. Sinds kort zit er ook een afhaalpunt in Heerenveen.”

Hoe lang bestaat het afhaalpunt in Heerenveen? “Op 21 april is het afhaalpunt van De Streekboer in Heerenveen geopend. De boeren, die maximaal veertig kilometer van Heerenveen wonen, komen elke donderdag aan het einde van de middag naar ‘De Kas’ van Accolade in Heerenveen. Te vinden aan de Van Kleffenslaan 5. Vanuit De Kas worden ook de plaatsen Joure, Gorredijk, Nieuwehorne, Akkrum en Rohel bediend.”

Elke donderdag is er een markt bij het afhaalpunt in Heerenveen, kun je daar wat meer over vertellen? “Eenmaal in de week komen de lokale boeren met hun eigen ambachtelijke producten naar het verzamelpunt in Heerenveen. De consumenten kunnen de producten hier vervolgens, uit handen van de producenten van hun voedsel, ophalen. De lokale boeren zijn zo ook in de gelegenheid om consumenten alles te vertellen over hun producten.”

Waar moeten mensen zijn als ze hier voortaan ook hun boodschappen willen ophalen? “Om voedselverspilling te voorkomen moet, er van tevoren besteld worden via de website van De Streekboer Heerenveen. Zo weet de groenteteler precies hoeveel kroppen sla hij uit de kas moet halen en de melkboer hoeveel yoghurt er gemaakt moet worden. Een bestelling plaatsen kan elke week van donderdag tot en met woensdagmorgen via www.destreekboer.nl/heerenveen.”