De Uitdaging: “Goed evenement en goeddoen”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Jouke de Vries, eigenaar van ‘to be in Touch Events’ en stadionspeaker bij sc Heerenveen.

Jouke de Vries (64) is al meer dan 30 jaar werkzaam in de evenementenbranche. Hij begon zijn carrière echter achter het fornuis. Hij volgde eerst de bakkersopleiding in Heerenveen en ging daarna naar de Bakkerij en Horeca vakschool in Leeuwarden. De Vries is ruim 16 jaar als kok werkzaam geweest, onder andere als chef-kok bij Leppehiem in Akkrum. Koken vindt hij leuk, maar de horeca wat minder. Daarom besloot De Vries om de instellingswereld in te gaan en vanuit daar is hij uiteindelijk de evenementenwereld ingerold waarin hij zich helemaal thuis voelt.

Evenementenbranche “Ik heb altijd al het idee gehad dat ik dat leuk vond, evenementen. Ik was vroeger al bezig met presenteren, ik was dj en ik was van 1968 tot dik in de jaren zeventig voorzitter van jeugdsoos Central Action 68 in Nieuwehorne. Iedere veertien dagen hadden we muziek in Het Witte Huis en dan kwamen er bands als George Baker, BZN en Mouth & MacNeal. Een grote groep jongelui hield zich hiermee bezig en en we organiseerden van alles met de soos. In die tijd is mijn grote liefde ontstaan voor het organiseren van evenementen”, vertelt Jouke de Vries. Waarom De Vries dan eerst kok is geweest, heeft te maken met zijn hoofdmeester van de lagere school. Die vond dat hij niet naar de mulo moest, maar naar de lts. Dat deed De Vries, hij werd kok, vond het leuk werk, maar had meer uitdaging nodig. Die heeft hij in zijn huidige werk zeker gevonden.

to be in Touch Events Het eerste evenementenbureau waar De Vries werkte, was theaterbureau Folkert Langhout. In 1996 ging hij werken voor De Haske Productions in Heerenveen. Dat bedrijf is later Jouke de Vries Evenementen geworden en gaat nu verder onder de naam ‘to be in Touch Events’. “In 2006 verkocht ik Jouke de Vries Evenementen. Ik maakte veel uren en de man met de hamer kwam langs. Toen ben ik vijf jaar manager bedrijfs- en dienstverlening op Leppehiem geweest. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en na vijf jaar ging ik terug naar de evenementen.” De Vries had inmiddels Jouke de Vries Evenementen omgebouwd naar ‘to be in Touch Events’.

Tijden veranderen “De opzet van mijn bedrijf is nu duidelijk anders. Ik had eerst een pand in Joure, maar dat heb ik verkocht in 2008, net voordat de crisis kwam. Destijds was het een bedrijf met vijf medewerkers en nu doe ik het alleen. Ik heb wel een aantal mensen die ik kan vragen of ze mee willen helpen.” De tijd dat hij drie of vier grote evenementen per maand had, is voorbij. Nu heeft hij gemiddeld zo’n vier of vijf grote evenementen per jaar met daaromheen wat kleinere evenementen. “Waar ik erg blij mee ben, is dat ik nog steeds de leverancier ben van de Poiesz evenementen. Ik ben begonnen bij het eerste jubileumfeest dat ze hielden en ik verzorg na 17 jaar nog steeds hun evenementen. Dat zijn ook altijd de grootste evenementen van het jaar. Maar ik organiseer net zo graag een leuk muziekcombo bij een chic diner. Ik houd echt van het werk.”

“Zorgen dat alles goed loopt” “Mijn uitdaging is om te zorgen dat alles goed loopt. Ervoor zorgen dat een evenement goed georganiseerd is, zodat je mensen kan ontzorgen. Ik ben echt een verzorger, dat is me met de paplepel ingegeven, mijn oma en moeder waren precies zo.” De Vries is echt een mensenmens. Daarom past dit werk goed bij hem. Hij houdt van contact met mensen; met mensen omgaan, met mensen babbelen en het mensen naar de zin maken. “Ik wil het organiseren goed doen, maar ik wil ook goeddoen voor de mensen om me heen.” Daarom heeft De Vries Stichting Stamppotje opgericht. Deze organisatie voorziet zo’n 200 schoolkinderen in Sri Lanka dagelijks van een warme maaltijd. De Vries zag destijds de beelden op televisie van de schade die de tsunami in Sri Lanka had aangericht en dat greep hem aan. Hij wilde graag wat betekenen en zo is Stichting Stamppotje ontstaan.

Niet stilzitten “Wat ik niet zo goed kan, is stilzitten. Als ik bij een evenement ben, wil ik het liefst mee organiseren en ook een beetje presenteren.” Naast dat hij weleens presenteert op evenementen, is De Vries al bijna dertig jaar stadionspeaker bij sc Heerenveen. “Daar ben ik voor gevraagd en mijn eerste wedstrijd als stadionspeaker was sc Heerenveen – Cambuur. Het is echt mijn uitlaatklep, al voel ik me nog zo beroerd, ik krijg daar zo’n energie van. Een vol stadion, dat vind ik gewoon prachtig.” Sinds april 2015 is De Vries ook werkzaam als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Een functie waarnaar hij heeft gesolliciteerd en die hem uitstekend bevalt. Hij heeft nu zo’n twintig stellen in de echt verbonden. Stilzitten doet De Vries dan ook zeker niet. “Iris Kroes heeft mij recentelijk gevraagd om een soort van manager voor haar te worden en dat vind ik hartstikke leuk. Zo lang ik kan doen wat ik leuk vind om te doen, blijf ik dat doen. Ik ben 64, maar zo voel ik me absoluut niet.”

Mieke van Veen