De Ontmoeting: Roel Nijwening

Heerenveen - Waar komen mensen elkaar tegen de komende weken? Vandaag in de rubriek De Ontmoeting Roel Nijwening, aanspreekpunt voor het Repair Café Heerenveen in Trinitas.

Wie ben je? “Ik ben Roel Nijwening, 72 jaar oud. 40 jaar geleden ben ik in Heerenveen komen wonen en ben hier leidinggevende in het bedrijfsleven geweest. Vanaf mijn pensionering doe ik veel vrijwilligerswerk. Ik organiseer diverse activiteiten in Trinitas, het kerkgebouw en zalencentrum van de PKN in Heerenveen. Daarvoor zoek ik mensen die niet meer werkzaam zijn en graag nog wat voor de maatschappij willen betekenen en zoek ik weer anderen die daar graag gebruik van willen maken. In Trinitas krijg ik de mogelijkheid de twee groepen bij elkaar te brengen. Mijn opzet is altijd de organisatie zo eenvoudig mogelijk te houden.”

Hoe is het Repair Café Heerenveen ontstaan? “Het begon vier jaar geleden met ‘KAR’, Kleine Apparaten Reparaties. Ik heb toen een paar vrijwilligers gevonden en we zijn toen gestart met het repareren van kleine apparaten. Er worden veel te veel spullen weggegooid die nog te repareren zijn. We sparen daardoor het milieu omdat onze kinderen en kleinkinderen ook nog een leefbare wereld moeten hebben. “Weggooien mooi niet.” Toen ik er op geattendeerd werd dat er een landelijke organisatie was die Repair Café heette en die het zelfde doel had, hebben we ons daar snel bij aangesloten. Ik ben het aanspreekpunt voor Repair Café Heerenveen, coördineer de lopende zaken en probeer heel Heerenveen e.o. te laten weten dat we bestaan. We moeten een begrip worden in onze samenleving. Erg leuk om te doen.”

Wat doet het Repair Café Heerenveen? “We repareren kleine apparaten, huisraad, speelgoed, gereedschap enzovoort en dat lukt bij 80% van de aangeboden spullen zodat ze weer bruikbaar worden. De resterende 20% kan dan met een gerust hart weggegooid worden. Het repareren van zaken waar een ander zijn brood mee moet verdienen, doen we niet. Bijvoorbeeld, fietsen- en kledingreparaties. Wij verwijzen dan door naar een professioneel bedrijf. Inmiddels zijn we nu met een groep van negen vrijwilligers en zien vooral veel stofzuigers, schemerlampen, audio- en videoapparatuur en huishoudelijke apparaten langs komen.”

Wanneer is het Repair Café open? “We zijn het hele jaar door elke eerste en derde woensdagmorgen van de maand aanwezig van half tien tot twaalf uur. Heb je wat te repareren, kom dan bijtijds zodat we de tijd hebben voor de reparatie. De eerst volgende keer dat we weer aan de slag gaan is 5 december en ook dan zijn weer benieuwd wat ons aangeboden wordt en is het weer een uitdaging de reparatie te laten slagen. Het Repair Café is te vinden in het gezellige Grand café van Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1 in Heerenveen. Iedereen is daar hartelijk welkom, ook als je niets stuk hebt. Je komt dan gewoon voor de gezelligheid en/of een kopje koffie.”