De Uitdaging: “Bedrijven ontzorgen”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Dirkje de Vries, eigenaresse van BHV-bedrijf FMP.

Het moet anders. Dat is wat Dirkje de Vries (58) dacht toen ze een jaar geleden haar eigen EHBO-boekje maakte. Dirkje geeft BHV-training en doet dat op haar eigen manier. Vroeger wilde ze graag dierenarts worden, maar na de middelbare school ging ze meteen aan het werk en had ze verschillende administratieve banen. Toen begin jaren negentig de bedrijfshulpverlening (BHV) opkwam, besloot ze zich te laten omscholen. Ze werd eerst EHBO-instructeur en later volgde ze onder meer cursussen op het gebied van brand, ontruiming en agressiereductie om het plaatje compleet te maken en de bevoegdheid te krijgen om BHV-training te geven. Vijftien jaar geleden richtte ze haar eigen BHV-bedrijf op: FMP, wat staat voor, Fire and Medical Protection.

EHBO-boekje “Ik vond BHV een ondergeschoven kindje. Iets wat werknemers moeten doen, maar waar ze vaak niet zoveel zin in hebben. Ze zien het daarom ook niet zitten om dikke boeken te bestuderen. Daarom dacht ik: ik schrijf zelf een heel beknopt boekje”, vertelt Dirkje de vries. Ze liet er 500 drukken en probeerde die aan de man te brengen. “Het slaat goed aan. Tijdens het schrijven van het boekje heb ik vanuit de cursist gedacht: Wat moet ik doen als iemand bijvoorbeeld een hartstilstand krijgt? Dan heb je geen behoefte aan informatie over de linker- en rechterhartkamer, maar wil je weten wat je moet doen om iemands hart weer op gang te krijgen. Het moet zijn doel bereiken.”

Realtime scenario’s Het EHBO-boekje gebruikt Dirkje in de BHV-trainingen die ze geeft. En ook daar dacht ze: het moet anders. Drie jaar geleden hief de instructrice haar vof op, deed ze de panden waarin ze trainingen gaf van de hand en gooide ze het roer om. “Ik werk nu voor mezelf, maar zeker niet alleen. Ik heb acteurs die ik kan inzetten en veiligheidsdeskundigen op wie ik kan rekenen en die met mij meegaan om bij de klant scenario’s te oefenen.” Ze werkt met realtime scenario’s. Met de hulp van lotussen, drama- en trauma-acteurs zet ze van alles in scène. “Ik kan wel vertellen wat een verdrinking is en wat je dan moet doen, maar als ik iemand in het water gooi en je moet hem eruit zien te halen, dan onthoud je het veel beter. Bij mij ben je constant aan het werk.”

Op maat Met haar bedrijf richt Dirkje zich op een aantal doelgroepen: personenvervoer, verzorgingstehuizen, scholen, horeca en scheepswerven. Per doelgroep probeert ze een les te maken. “Een school ontruimen met kleine kinderen, is een heel ander verhaal dan een kantoor ontruimen. Ik ga naar de klant toe en kijk wat er aan de hand is.” Zo oefent Dirkje bijvoorbeeld met taxichauffeurs van het Wmo-vervoer wat ze moeten doen als ze tegen een boom aan rijden of wanneer een passagier bijvoorbeeld een epilepsieaanval krijgt. “Dat hoef ik natuurlijk niet met de werknemers van een scheepswerf te bespreken en ik hoef hen ook niet uit te leggen hoe ze een pleister moeten plakken. Want als daar iets gebeurt, is het vaak ook heel erg. Ik kijk per bedrijf waar behoefte aan is en daar baseer ik mijn training op.”

Breder takenpakket “Mijn taken als BHV-bedrijf worden breder. Ik krijg steeds vaker de vraag of ik álles wil regelen binnen een bedrijf. Dus dat ik niet alleen de BHV-trainingen verzorg, maar dat ik er bijvoorbeeld ook voor zorg dat brandmelders goed geplaatst zijn en werken, dat het ontruimingsplan up-to-date is en dat er een goede communicatie is.” Zo neemt Dirkje als het ware de veiligheidstaken van een facilitair manager over en rapporteert ze haar bevindingen aan het bedrijf. “Daar zit ook mijn uitdaging: ik wil het bedrijf ontzorgen. En dat wil ik doen door zowel BHV-training te blijven geven als de interne BHV, zoals een ontruimingsplan, op me te nemen. Het moet een compleet pakket worden. Wij zoeken daarom ook samenwerking met mensen van deze doelgroepen. Onder andere mensen uit de zorg die ervaren zijn in de interne BHV.”

Toekomstmuziek “Wat ik leuk vind aan mijn werk, is het werken met complete scenario’s zonder veel theorie. Ik zet mijn cursisten graag aan het werk, zodat ze na een training bekaf zijn, maar het wel vreselijk leuk hebben gehad en veel geleerd hebben op een leuke en positieve manier.” In haar hoofd is Dirkje al bezig met een tweede EHBO-boekje. “Het mooiste zou zijn om voor iedere doelgroep een apart boekje te schrijven. Maar dat is toekomstmuziek. Die BHV moet eerst anders.”

Mieke van Veen