Raadslid In Het Nieuws: “De rol van Stijn Schaars”

Heerenveen - In de rubriek 'Raadslid in het nieuws' vertelt een raadslid van de gemeente Heerenveen over een onderwerp waar zij zich mee bezighoudt. Deze week is het de beurt aan Amarens Reitsma, raadslid voor het CDA.

 Ik begeef me op glad ijs met deze link naar het voetbal, maar sinds Stijn Schaars bij onze SC als aanvoerder op het middenveld staat, vliegen de punten je om de oren. Er wordt al gefluisterd over een mogelijk kampioenschap. Heerenveen heeft de vlucht vooruit weer gevonden!

Dat geldt niet alleen voor de SC, maar ook op veel andere fronten worden grote sprongen gemaakt. Het vernieuwde Thialf is weer open. Lokale ondernemers vinden elkaar en slepen prijzen in de wacht. Er worden grote evenementen georganiseerd met en door vrijwilligers. Het Molenplein nadert voltooiing, er wordt weer volop gebouwd in Skoatterwâld en op het IBF mogen we weer nieuwe bedrijven verwelkomen. It brûst.

Even terug naar de rol van de middenvelder en aanvoerder. Hij controleert en houdt het overzicht, houdt contact met de bank, spoort aan waar nodig, ‘leest’ de tegenstander en speelt daarop in. En niet onbelangrijk, hij brengt onze spitsen in scoringspositie. Zou onze gemeente deze rol van Stijn Schaars kunnen vervullen? Een middenvelder en aanvoerder waar inwoners blij van worden.

Ik zie wel parallellen. Neem nou de certificering tot Fairtrade Gemeente die onlangs werd uitgereikt. De gemeente krijgt deze titel, maar wie is dan op zo’n moment ‘de gemeente’. Een grote club aan mensen: kleine ondernemers en grote bedrijven, scholen, sportverenigingen, kerken. Doordat al deze mensen zich verbinden aan eerlijke handel en hun enthousiasme weer doorgeven aan anderen, komt het van de grond. De handen ineen geslagen, de blik naar buiten. Vanuit het gemeentehuis is er waar nodig ondersteuning en coördinatie, maar de kracht ligt op het totale veld.

Blije supporters, een stadion vol. Daar moet je als club altijd hard aan blijven werken. En net als in een voetbalelftal, gaat het ook in onze samenleving niet iedereen altijd voor de wind. Er zitten mensen op de reservebank, er zijn blessures. Maar ook deze spelers zijn hard nodig en de club zal er alles aan doen om ze fit te krijgen en te houden. Ook hier zie ik een parallel. De gemeente signaleert, coördineert en ondersteunt, maar de kracht moet op het totale veld liggen. Als raadslid voel ik mij onderdeel van de club, met een hart vol vuur. Ik droom met Foppe mee.