De Uitdaging: “Nooit uitgeleerd zijn”  

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Erik Mous, mede-eigenaar van uitzendbureau inzet.nl.

Profvoetballer worden. Dat was de jongensdroom van Erik Mous (43). Zover is het nooit gekomen. Toen Erik ouder werd, had hij niet echt duidelijk voor ogen wat hij nou later wilde worden. Hij hield het vrij breed, want hij vond veel dingen leuk. Hij heeft kort een evenementenbureau gehad, wat hij naast zijn betaalde baan als inkoper bij een thuiszorgorganisatie deed. Maar uiteindelijk is hij in de uitzendbranche gerold en daar is hij nog steeds werkzaam in. Hij werkte vijf jaar voor een uitzendbureau en sinds 3,5 jaar heeft hij zijn eigen bedrijf in de uitzendbranche: inzet.nl.

inzet.nl “Ik werkte nog bij een thuiszorgorganisatie als medewerker beheer/inkoper en een jeugdvriend van mij, Saako de Boer, mijn huidige compagnon, werkte toen bij een regionaal uitzendbureau. Dat uitzendbureau wilde een vestiging openen in Heerenveen en ik had op een netwerkevenement kennisgemaakt met de directie van het bureau en die zei: als we in Heerenveen gaan zitten, willen we eigenlijk gaan samenwerken met iemand die uit die regio vandaan komt en toen vroegen ze of ik dat wilde doen”, vertelt Erik Mous. Omdat bleek dat Saako en Erik prima konden samenwerken, zijn ze samen naar Heerenveen gegaan om daar de nieuwe vestiging op te zetten. “Na vijf jaar in loondienst, hebben we onze ambitie om zelf te ondernemen concreet gemaakt en hebben we door te gaan samenwerken, inzet.nl kunnen oprichten.”

Netwerk Wat volgens Erik belangrijk is in de uitzendbranche, is je netwerk. “Mensen moeten je kennen, je vertrouwen en moeten het je gunnen. Toen wij begonnen, zaten er wel 50 uitzendbureaus in de omgeving, maar wij waren er heilig van overtuigd dat we dat wel van de grond konden krijgen door heel actief te zijn, veel ons gezicht te laten zien en dat merken we nu nog steeds. Het persoonlijke zit in het DNA van inzet.nl, onze klant is geen nummer, we kennen ze allemaal persoonlijk.” Doordat Erik en Saako ook zelf ondernemer zijn, spreken ze de taal van de klant en fungeren ze als stabiele factor. “Wij verdwijnen niet van het toneel en dat wordt als prettig ervaren.”

Commercieel “Ik mag heel graag nieuwe dingen oppakken. Ik ben van nature enthousiast, zie altijd kansen en ben positief ingesteld. Ik denk dat dat heel kenmerkend is voor een ondernemer. Een ondernemer staat niet stil, is in beweging en dat ben ik eigenlijk ook altijd. Hoewel we een commercieel bedrijf hebben, is het ook dankbaar werk omdat je mensen helpt aan een baan en ondernemers ondersteunt zodat zij zich op hun kernactiviteiten kunnen richten.” De slogan van inzet.nl: ‘inzet.nl maakt werk van ambitie’ spreekt dan ook voor zich volgens Erik. “Dat we met onze dienstverlening mensen helpen, geeft dan ook de nodige voldoening in het werk.”

“Mezelf blijven ontwikkelen” Erik mag graag in het diepe springen en houdt ervan om zichzelf te ontwikkelen. “Daarnaast wil ik met mijn bedrijf elke dag een stukje beter worden. Dat is ook mijn uitdaging. Ik vind dat je nooit bent uitgeleerd.” Sinds oktober zit Erik in het bestuur van Ondernemers Sociëteit Sportclub Heerenveen (OSSH) en sinds september is hij voorzitter van de Commerciële Club Zuid-Friesland (CCZF). “Laat ik voorop stellen dat ik dit soort dingen kan doen, omdat inzet.nl operationeel wel loopt. Er staat een enthousiast en vakkundig team dat er voor zorgt dat de dagelijkse gang van zaken prima wordt geregeld."

"Toen ik werd benaderd voor het voorzitterschap van de CCZF, zag ik dat als een kans om mezelf weer verder te ontwikkelen en ik zeg daar dan ook graag ‘ja’ tegen. Ik draag graag mijn steentje bij om samen te bouwen en tot een mooi resultaat te komen. Hetzelfde geldt voor het OSSH-bestuur. Na enkele mindere jaren bij sc Heerenveen ligt ook hier een mooie uitdaging. Dat ik naast sponsor ook supporter ben van sc Heerenveen, maakte het besluit om ook deze rol te omarmen een stukje eenvoudiger.” Zijn betrokkenheid bij OSSH heeft ervoor gezorgd dat Erik inmiddels toch de nodige wedstrijden in het pompeblêdenshirt heeft gespeeld met het elftal van de OSSH. Zijn jongensdroom kwam daardoor toch een klein beetje uit.

Vrije tijd “Mijn agenda zit op dit moment vrij vol, maar dat geeft mij ook weer energie. Naast de twee nevenactiviteiten, train ik ook voor de marathon van New York.” 6 november gaat Erik samen met Edwin Siksma en Jaap Wijnsma de marathon van New York lopen. Voor zichzelf en om geld op te halen voor Stichting Milou. Daarnaast vindt Erik het ook belangrijk om tijd te hebben voor zijn gezin. Hij heeft een vrouw en twee kinderen, een dochter van 10 en een zoon van 8. “Na mijn eerste drie jaar als ondernemer, waarin ik weken van 60-80 uur maakte, merk ik nu dat ik de vrijheid ook heb om af en toe wat gas terug te nemen en kan zorgen dat ik geniet van mijn opgroeiende kinderen. De goede balans tussen werk en privé, mijn vrouw die mij steunt en de zaken thuis allemaal goed regelt, zorgt bij mij weer voor een volle batterij, zodat ik uiteindelijk scherper ben en beter functioneer.”

Mieke van Veen