De Uitdaging: “Goed werk, tevreden klanten”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Ina Schras, eigenaresse van Piet Boersma Schilders.

Ina Schras (57) wist vroeger al vrij snel dat ze de sport in wilde. Dat was en is haar lust en haar leven. Op haar zeventiende verhuisde ze dan ook van Hilversum naar Heerenveen om daar het CIOS te volgen. Na haar studie gaf ze onder andere zwemles in het toenmalige zwembad de Telle, was ze werkzaam als manager bij sportcomplex De Grote Koppel in Arnhem en volgde ze nog een hbo-studie bedrijfskunde. Op een gegeven moment overleed Ina’s schoonzus plotseling heel jong. Zij was samen met haar man, Piet Boersma, eigenaar van Piet Boersma Schilders. Piet stond er alleen voor en omdat Ina al op zoek was naar een andere baan en dit aansloot bij haar studie bedrijfskunde, stapte ze in het bedrijf en belandde ze zo opeens in de schilders- en verfwereld.

Piet Boersma Schilders “Ik stapte in het bedrijf onder de noemer van: we zien wel of het wat wordt. Het is toch familie en privé kan je het misschien wel goed met elkaar vinden, maar dat hoeft dan niet per se te beteken dat je het zakelijk ook met elkaar kunt uithouden. Maar inmiddels werk ik er al ruim twintig jaar, dus dat zit wel goed”, vertelt Ina Schras. Piet Boersma Schilders is een echt familiebedrijf en bestaat al ruim 80 jaar. Het is altijd een schildersbedrijf met een winkel geweest. Piet Boersma had in het begin geen winkel, maar een schuur waar de klanten kwamen om bijvoorbeeld een potje verf te laten mengen. Later nam zijn zoon, Piet, de man van Ina’s schoonzus, het bedrijf over.

Eigenaar “Toen ik hier binnenkwam, was dat wel vreemd. Je neemt toch een stukje emotie mee en ik wist niks van het vak.” Het eerste wat Ina daarom ook deed, was het volgen van allerlei opleidingen op het gebied van verf om zo ook de klanten beter te woord te staan. “Als je iets doet, vind ik persoonlijk dat je je in de stof moet verdiepen en ondergrond moet hebben. Ik wilde op een gegeven moment toch iets meer en ben toen technische bedrijfskunde gaan doen.” In eerste instantie kwam Ina gewoon in dienst bij Piet Boersma Schilders, daarna werd ze mede-eigenaar en sinds 2015, toen Piet met pensioen ging, draait ze het bedrijf alleen.

De combinatie Dat Ina alweer 20 jaar werkt bij Piet Boersma, komt onder andere omdat het werk haar voldoening geeft en omdat ze het leuk vindt. “De combinatie maakt het leuk. Ik doe dingen op de achtergrond, maar ik sta ook af en toe in de winkel en heb daardoor ook contact met klanten. En daarnaast vervul ik vanuit mijn werk ook allerlei bestuurlijke functies. Ik ben bestuurlijk betrokken bij OnderhoudNL, zit in de commissie arbeidsvoorwaarden en ben lid van het verantwoordingsorgaan Bedrijfspensioenfonds Schilders. Je komt op alle mogelijke manieren heel breed in je vak terecht, dat is dan wel naast je werk, maar het maakt het wel heel aantrekkelijk en je ziet daardoor het vak ook. Het is de combinatie die het voor mij leuk maakt. De tijd vliegt en dat is een goed teken.”

Maatschappelijk Daarnaast vindt Ina het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn, zowel zakelijk als privé. Vorig jaar ontving Piet Boersma Schilders het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen certificaat. “Wij proberen maatschappelijk te zijn, door leerlingen op te leiden. Het schildersvak is een hartstikke mooi vak, het is mensenwerk en dat maakt het ook lastig, het zijn echt vakmensen en ik vind dat je dat opleiden moet stimuleren.” Daarnaast sponsort Piet Boersma Schilders de verbouwing van VV Heerenveen. “We adverteren ook wel in clubblaadjes en zijn ook sponsor van het vrouwenvoetbal. Dat zijn mooie initiatieven waar je als bedrijf iets mee kunt doen.” Privé is Ina betrokken bij Humanitas. Ze is voorzitter van de afdeling Heerenveen-Weststellingwerf.

Goed werk en tevreden klanten “Mijn uitdaging is om goed werk te leveren, met tevreden personeel en tevreden klanten. Een combinatie daarvan en dan zowel zakelijk als maatschappelijk. Ook door de andere dingen die ik naast mijn werk doe, probeer ik mensen te helpen en mij in te zetten voor projecten waardoor dingen weer kunnen ontstaan.” De combinatie van zakelijk een goed bedrijf blijven hebben en dat mensen zich prettig voelen, is belangrijk voor Ina. “Er is meer naast werk en ik vind het belangrijk om daar ook iets mee te doen.”

Een team zijn Haar passie sport uit zich nu in hardlopen en in de betrokkenheid bij het vrouwenvoetbal en bij VV Heerenveen als sponsor. “Maar als je het hebt over sport in relatie met zaken; als je wil presteren in de sport, moet je een team om je heen hebben, je moet het met elkaar doen. En als je iets met elkaar doet, kom je denk ik tot het beste resultaat. Zo kom je ook weer terug naar mijn personeel: hetgeen dat we doen, doen we met elkaar en doen we goed. Men is tevreden over ons en er wordt positief over het bedrijf gesproken.”

Mieke van Veen