Brug over de Schipsloot heet voortaan ,Brogge van Jikke'

NIJELAMER - De brug in Nijelamer over de Schipsloot kreeg officeel de naam ´Brogge van Jikke´.

De brug werd hiermee vernoemd naar Jikke Oosterhof, die in de vorige eeuw een groot deel van haar leven hier brugwachter was. Op donderdagmiddag onthulde burgemeester Gerard van Klaveren in aanwezigheid van de familie van Jikke een plaquette bij de brug met daarop een gedicht van Harmen Houtman, dat verhaalt van brugwachter Jikke.

In de volksmond wordt de brug in Nijelamer al langer de Brogge van Jikke genoemd. In het voorjaar van 2016 heeft het college van B&W op verzoek van de familie Oosterhof besloten om hier officieel de naam van de brug van te maken. Op de brug langs de watergang aan beide kanten en langs de weg werden borden geplaatst met de benaming ´Brogge van Jikke´.

De naamgeving is een eerbetoon aan Jikke Oosterhof-Koopman, die in dienst bij de gemeente Weststellingwerf van 1973 tot 1986 officieel brugwachter was. Haar schoonvader Geert Oosterhof, die naast de brug woonde op Schipslootweg 4, was de eerste Oosterhof die omstreeks 1910 de brug bediende. Zijn zoon Wijbe trouwde in 1939 met Jitske Koopman. Vanaf 1948 tot 1973 waren Jikke en Wijbe een hecht brugwachterskoppel. Na het overlijden van de ouders van Wijbe kwam de bediening van de brug helemaal voor rekening van Wijbe en Jikke. Omdat Wijbe hartpatient was, bediende vooral Jikke de brug. Dat was een zwaar en soms gevaarlijk karwei, omdat de brug handmatig op en neer gedraaid moest worden. In 1976 werd de bediening van de brug electrisch.

De familie Oosterhof en met name Jikke heeft ervoor gezorgd dat de beroepsscheepvaart door de brug en het rijverkeer over de brug kon. Hiervoor had zij een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ook buiten de openingstijden liet ze wel schepen door. Nauwkeurig hield ze bij welk schip door de brug ging en met welk tonnage. Natuurlijk moest voor de doorvaart tol worden betaald. En wanneer de brug vanwege zomerhitte of de vrieskou niet omhoog of omlaag kon, zorgde Jikke voor het nathouden en koelen van de brug. De familie Oosterhof heeft in totaal zo´n 75 jaar voor de bediening van de brug gezorgd.

Jikke was een echte Stellingwerver, die het belangrijk vond om de taal te behouden. Het Stellingwerfse gedicht dat Harmen Houtman in 2011 schreef naar aanleiding van het verhaal van Jikke is dan ook een prachtige ode aan brugwachter Jikke. De plaquette met het gedicht werd geplaatst voor de brugwachterswoning aan de Schipslootweg 4. (Foto: Lenus van der Broek)