Heerenveen Fairtrade gemeente

HEERENVEEN - Het is officieel. Heerenveen mag zich Fairtrade gemeente noemen. De jury van Fairtrade Gemeenten Nederland heeft de gemeente Heerenveen tegen de spreekwoordelijke meetlat gehouden en op alle punten positief geoordeeld.

Wethouder Coby van der Laan: “We hebben het met z’n allen gedaan. De werkgroep, de bedrijven, vrijwilligers, de gemeente en meer. We mogen dus met recht met z’n allen trots zijn. Dat zijn we ook, en blij! Nu vasthouden en mee doorgaan. Uiteindelijk hopen we zo veel mogelijk mensen en bedrijven mee te krijgen.”

Om het certificaat te verkrijgen moet aan verschillende criteria voldaan worden. Om te beginnen moet er een actieve lokale werkgroep zijn, in Heerenveen stond deze onder leiding van de Wereldwinkel. Er wordt gekeken naar winkels en horeca, naar bedrijven en organisatie en natuurlijk naar de gemeente zelf. Op alle punten heeft Heerenveen goed gescoord. Belangrijk was ook om te zorgen dat er voldoende media-aandacht was voor Fairtrade. Met een website, regelmatige nieuwsberichten en het bezoeken van de Fairtrade organisaties is Heerenveen daar goed in geslaagd.

In Fryslân zijn al 11 gemeenten Fairtrade en zeven gemeenten streven ernaar om Fairtrade gemeente te worden. Dit heeft inmiddels geresulteerd in het feit dat ook de provincie Fryslân Fairtrade provincie geworden is.

Op 27 oktober neemt gemeente Heerenveen het officiële certificaat in ontvangst.