Wethouder Zoetendal reikt medailles uit tijdens clubdag CSC'45

HEERENVEEN -  Op zaterdag 1 oktober stond de clubwedstrijd van CSC'45 Heerenveen op het programma.

Het moment waarop de jeugd aan hun familie en andere belangstellenden kon laten zien wat ze hebben geleerd. Vooral voor de jongste deelnemers betekende dit hun eerste, echte wedstrijd.

Na met een peloton aan vrijwilligers (totaal 54 gedurende deze dag) de wedstrijdzaal  van het Epke Zonderland Turncentrum gereed te hebben gemaakt, ging het los.

In de eerste wedstrijd was het de beurt aan de jongens turners en de jongste deelnemers vanaf vier jaar. In kleurige, sprankelende turnpakjes en stoere turnoutfits kwamen de jongens en meisjes de zaal binnen. De een zenuwachtig, de ander verlegen en overdonderd door de grootte van de turnhal en sommigen vol zelfvertrouwen.

Menigeen wist dat in deze turnhal Epke trainde en nu was het even hun arena. Af en toe sloeg de spanning wel even toe. Wat hadden ze nu ook alweer geleerd? Wat was de juiste volgorde van de elementen? Bij het inturnen kwamen ze er samen wel uit, om vervolgens hun oefening zo netjes mogelijk aan de jury te laten zien.

Op de balk, vloer, brug, rekstok, ringen en op sprong lieten ze zien wat ze in huis hadden. Het publiek, bestaande uit heel veel vaders, moeders, opa's, oma's en andere belangstellenden, kon genieten van de acrobatische kunsten die werden getoond.

De juryleden zagen stralende gezichten, omdat een element dat eerder niet lukte nu opeens wel goed ging en opgeluchte gezichten, omdat het wiebeltje op de balk niet resulteerde in een val.

Daarnaast veel blije gezichten, omdat het zo leuk was om aan deze wedstrijd mee te doen en vrolijke gezichten, omdat ze hadden ontdekt waar papa en mama op de tribune zaten. Vol concentratie en met heel veel plezier deed iedereen enorm z'n best. Zenuwen werden overwonnen en de kinderen raakten steeds meer gewend aan het wedstrijdritme.

In de tweede wedstrijdronde was het de beurt aan de iets meer ervaren gymnasten en turnsters. De sprongen werden hoger, de elementen op de balk en vloer wat moeilijker en de oefeningen op brug nog iets strakker.

De deelnemers hadden de lat voor zichzelf hoog gelegd en gingen voor het best haalbare resultaat. Dat betekende soms risico nemen. De ene keer leverde dat een verrassing op en de andere keer een missertje. Maar aan inzet geen gebrek!

Vlak voor de prijsuitreiking werd het publiek getrakteerd op enkele demonstraties op het toestel vloer. Michelle van der Wal (Topsport Noord), Sanne Hoekstra en Susan van der Meer (CSC'45 Heerenveen), lieten een prachtige vloeroefening zien.

Kevin Kootstra, trainer/begeleider bij CSC'45 Heerenveen, demonstreerde een serie acrobatische elementen, waarbij vanuit het publiek regelmatig 'oh' en 'wauw' te horen was.

 Na deze demo's was het tijd voor de prijsuitreiking. Wethouder Jelle Zoetendal deelde de medailles aan de CSC'45-toppers uit na de eerste wedstrijdronde. Dat bleek nog een hele klus te zijn. Iedereen werd namelijk beloond met een gouden, zilveren of bronzen medaille.

Velen hoopten natuurlijk op een gouden medaille. Wanneer zou hun naam worden omgeroepen? Zodra dit gebeurde en ze eenmaal op het podium stonden, maakte de kleur eigenlijk niet meer uit.

Trots showden ze hun medaille en namen ze het applaus in ontvangst. Welke kleur de medaille ook had, het gaf aan deze prachtige middag immers een gouden randje. Rein Hoekstra, hoofdtrainer van CSC'45 Heerenveen, had de eer om na de tweede wedstrijdronde de medailles uit te reiken. Ook hij mocht er tientallen omhangen, want in totaal hebben bijna 90 deelnemers in de fijne turnzaal van Sportstad Heerenveen uiting gegeven aan hun passie voor de gym- en turnsport.

Iedereen kan terugkijken op een prachtige clubdag. Het was intens, een middag vol mooie belevenissen, mede mogelijk gemaakt door ruim 50 vrijwilligers die allemaal op één of andere manier verbonden zijn aan de vereniging.

Turnsters, die normaal gesproken zelf beoordeeld worden door de jury, maar nu achter de jurytafel mochten plaatsnemen, jurymeisjes, die de scores naar het telbureau brachten en begeleiders die ervoor zorgden dat het wisselen tussen de toestellen als van een leien dakje verliep. Zij en alle overige vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat de clubwedstrijd een groot succes was.