Kant-en-klaar maaltijden Greydanus Earlik Ite erkend als echte Friese maaltijden

NIEUWEHORNE -  Afgelopen zaterdag heeft op het Flaeijelfeest in Nieuwehorne de primeur plaatsgevonden van de demonstratie van oude ambachten rond historische Friese peulvruchtenrassen zoals Wâldbeantsje, Reade Krobbe, Kollumer Zoet Erwt en Dik Trom-erwt.

Daar presenteerde Greydanus Earlik Ite uit Heerenveen deze peulvruchten ook in een modern jasje: verse kant-en-klaar maaltijden voor de supermarkt. Tot grote verrassing kregen ze het keurmerk Erkend Streekproduct uitgereikt door ‘Lytse Teake’.
Het keurmerk garandeert dat minimaal 75% van de ingrediënten van deze maaltijden uit Fryslân komt, dat de maaltijden ook in Fryslân zijn geproduceerd en dat ze op duurzame wijze zijn voortgebracht. Deze eisen worden onafhankelijk gecontroleerd.
Met namen als Fryske Folklore, Slinger om‘e Snút en Flaeijel-Miel, wil Greydanus Earlik Ite B.V. met een 5-tal kant-en-klare maaltijden de Friese gemaksmarkt bedienen.  “Gemaakt door chef-kok Jeroen Drenth, zodat de smaak het beste tot zijn recht komt”, vertelt Tjalke Stoelwinder van Greydanus Earlik Ite.